COZONAC DE PAȘTE. Trei REȚETE DE COZONAC DE PAȘTE 2014
COZONAC DE PAȘTE. De PAȘTE 2014, pe lângă CIORBĂ DE MIEL, DROB DE MIEL, FRIPTURĂ DE MIEL, un preparat foarte apreciat este COZONACUL. Iată mai jos o REȚETĂ DE COZONAC pentru PAȘTE 2013:
REȚETĂ COZONAC DE PAȘTE 2014 umplut cu cremă de nuci și ciocolată (via divainbucatarie.ro)
REȚETĂ COZONAC DE PAȘTE – varinata 1
Ingrediente:
â— 3.5 kilograme de făină albă,
â— o lingură de sare,
â— 200 de grame de zahăr,
â— un litru de lapte călduț,
â— patru gălbenușuri și patru ouă întregi,
â— 150 de grame de unt sau margarină,
â— 200 de mililitri de ulei,
â— două esențe de rom,
â— coajă rasă de la 2 lămâi mari.
Maia:
â— 175 de grame de drojdie proaspătă,
â— 100 de grame de zahăr,
â— jumătate de litru de lapte călduț.
Umplutură:
â— un kilogram și jumătate de nucă măcinată,
â— coajă rasă de la o lămâie sau scorțișoară,
â— o lingură cu vârf de cacao,
â— 550 de grame de zahăr,
â— stafide înmuiate peste noapte în apă călduță cu rom.
Pentru uns:
â— câteva linguri de ulei pentru uns tăvile,
â— trei ouă,
â— o lingură cu vârf de smântână.
Mod de preparare:
Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, exceptând laptele care trebuie sa fie călduț. Se amestecă toate ingredientele pentru maia până se dizolvă drojdia. Se pune făină într-un lighean mare și se face gaură în mijloc. Se toarnă în acea gaură maia. Se lasă în jur de 30 minute, până drojdia se activează și veți observa că maiaua devine spumoasă.
Se adaugă laptele, cele 200 de grame de zahăr, sarea se presară pe margine, nu direct peste maia, și se începe frământatul aluatului până devine destul de omogen. Se adaugă apoi ouăle bătute și se frământă.
Apoi, se adaugă untul sau margarina și se frământă până când untul nu se mai vede. La final se adaugă uleiul, coaja de lămâie și esența de rom și se frământă amestecul timp de 30 de minute, până când aluatul nu mai este lipicios. Vasul se acoperă cu un prosop și se lasă la crescut, într-un loc călduț, timp de două ore. Aluatul trebuie să se tripleze în volum.
După ce aluatul a crescut, pe masa de lucru, dată cu făină, se împarte aluatul în cinci bucăți egale. Fiecare bucată se frământă ușor, doar cât să aibă o formă rotundă, asemănătoare cu cea a unei chifle. Se acoperă cu un prosop și se lasă la crescut timp de 30 de minute. Între timp, se amestecă ingredientele pentru umplutură.
Apoi, se iau cinci tăvi mai late și cu pereți mai înalți, care se ung bine cu ulei, inclusiv pe margini. Apoi se ia fiecare bucată de aluat și se întinde cât o foaie subțire de un deget, peste care se pune umplutura. Aluatul se rulează ușor, în așa fel încât să nu iasă umplutura. Cozonacii se așază în tavă, se acoperă cu prosoape și se lasă la crescut timp de o oră.
Între timp, cuptorul trebuie încins la 180 de grade. Înainte de a fi băgați în cuptor, cozonacii sunt unși cu ouă bătute și cu smântână. Apoi, cozonacii se lasă în cuptor timp de o oră.
Sursă: e-Retete.ro
REȚETĂ REȚETĂ COZONAC DE PAȘTE– varianta 2
Ingrediente pentru aluat:
â— un kilogram de făină
â— patru gălbenușuri
â— 200 de grame de zahăr
â— 60 de grame de drojdie
â— sare
â— 400 de mililitri de lapte
â— 200 de grame de unt
Ingredinte pentru umplutură:
â— 200 de grame de miez nucă măcinat
â— 100 de grame de stafide
â— 40 de grame de cacao
â— 100 de grame de rahat asortat de fructe
â— 100 de grame de zahăr
â— vanilie
Mod de preparare:
Laptele călduț se amestecă cu drojdia, zahărul, gălbenușurile, untul moale, un praf de sare, se frământă bine într-o încăpere călduroasă. Se frământă bine până ce se dezlipește de mâini, se bate de masa de 50 ori și se lasă la dospit.
Cand a crescut se împarte în două bucăți. Fiecare bucată se umple cu umplutura. Se rulează și se așează în tava unsă cu puțin ulei. Se lasă să crească în tava după care se întroduce la cuptor. Se coace la foc mediu timp de 40 de minute și apoi când se răcește cozonacul se pudrează cu zahăr pudră.
Sursă: Bucătăria Românească
REȚETĂ REȚETĂ COZONAC DE PAȘTE– varianta 3
Ingrediente:
â— 1 kilogram de făină
â— 50 grame drojdie
â— 400 grame de zahăr
â— 500 mililitri de lapte
â— 100 mililitri de ulei
â— 6 ouă
â— coaja de la o lămâie
â— 1 sticluță de esență de rom
â— 3-4 bucăți de rahat
â— 2 linguri de cacao
â— nucă măcinată
â— vanilie
â— 1 praf de sare
Preparare:
Se cerne făina de 2-3 ori pentru ca cozonacul să iasă pufos. Apoi, se prepară maiaua din drojdie: 2 linguri de făină și 50 de mililitri de lapte. Se dizolvă zahărul (350 de grame) și vanilia în restul de lapte, care este încălzit în prealabil. Gălbenușurile se freacă cu sare și cu coaja de lămâie.
Mai apoi, se adaugă peste făină, maiaua, laptele, gălbenușurile, treptat, timp în care compoziția se frământă continuu. La sfârșit se adaugă uleiul, iar mai apoi se mai frământă compoziția încă 5 minute. Se lasă la dospit în jur de o oră.
Între timp, se amestecă nuca cu albușurile bătute spuma, cu 50 grame de zahăr, 2 linguri de cacao și romul.
Se porționează aluatul în 3 părți egale, apoi se întinde foaia de aluat, se adaugă deasupra umplutura de nuca și rahat, se rulează, și se stropește cu apă și se presară zahărul și apoi se punem în tava. Se mai lasă la dospit circa 30 minute, după care se dă la copt timp de 45 minute, la foc potrivit.
Sursă: PetitChef