Cercetătorii cred că este posibilă crearea unei diete care să poată anula dependența de alimente nesănătoase și să crească preferința pentru o hrană sănătoasă. Anterior, specialiștii considerau că efectele unei alimentații nesănătoase prelungite asupra creierului, în termeni de dependență, sunt foarte greu de anulat.
„Nu ne începem viața cu o poftă de cartofi prăjiți și respingând din prima alimente precum pastele din făină integrală”, a spus autoarea studiului, Susan Roberts, profesor la Universitatea Tufts din Marea Britanie. „Aceste preferințe se instalează în timp, ca răspuns la alimentația constantă nesănătoasă”, a explicat Roberts.
Oamenii de știință au bănuit de mult timp că, odată create, circuitele cerebrale responsabile de dependența de alimentația nesănătoasă pot fi foarte greu sau imposibil de inversat, ceea ce le face pe persoanele cu probleme de greutate să ducă o viață în care se luptă să reziste tentațiilor alimentare nesănătoase.
Studiul, publicat în revista Nutrition & Diabetes, a fost realizat folosind sesiuni de rezonanță magnetică nucleară asupra creierului, în special asupra zonei asociate cu mecanismul recompenselor, în cazul a 13 femei și bărbați obezi și supraponderali. Opt dintre participanți erau incluși și într-un program de scădere în greutate, conceput de cercetătorii de la Universitatea Tufts, iar ceilalți cinci au fost folosiți drept grup de control. Tuturor le-a fost scanat creierul prin rezonanță magnetică nucleară, la începutul și la sfârșitul perioadei de șase luni cât a durat studiul.
După cele șase luni, creierul celor implicați în programul de slăbire a prezentat schimbări în regiunile unde se află centrul recompenselor, asociat cu învățarea și cu dependențele. Zona cerebrală în cauză a devenit mult mai sensibilă când venea vorba despre alimente sănătoase, sărace în calorii, în timp ce sensibilitatea la alimentele nesănătoase a scăzut.
„Programul de slăbire (creat de Universității Tufts, n.r.) este conceput special pentru a schimba modul în care oamenii reacționează la diferite alimente, iar studiul nostru arată ca voluntarii care au participat la acest program au prezentat o dorință crescândă pentru o dietă sănătoasă și o scădere a apetitului pentru alimente nesănătoase. Combinarea acestor două efecte este, probabil, cheia menținerii greutății sub control. Din tot ce știm noi, este pentru prima dată când se demonstrează existența acestui mecanism reversibil”, a declarat Sai Krupa Das, profesor la Universitatea Tufts, implicat în cercetare.