Cristian Tudor Popescu își va lansa volumul „Filmar”, pe 24 noiembrie, la Gaudeamus

Cristian Tudor Popescu își va lansa volumul Filmar, pe 24 noiembrie, la Gaudeamus
Publicat: 16/11/2013, 16:24
Actualizat: 01/02/2019, 06:14

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu își va lansa volumul „Filmar” – care cuprinde texte ce abordează subiecte legate de cinematografie, fără să ocolească însă analizele unor evenimente recente – pe 24 noiembrie, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus de la București, informează editura Polirom.

Lansarea volumului „Filmar” va avea loc duminică, 24 noiembrie, de la ora 12.00, în cadrul unei întâlniri cu Cristian Tudor Popescu, organizată la standul Dacia din cadrul Târgului de Carte Gaudeamus, potrivit site-ului editurii Polirom.

Conform sursei citate, „Filmar” reunește texte ce abordează subiecte legate de cinematografie, fără să ocolească însă analizele unor evenimente recente. Cunoscut cinefil, autorul trasează paralele între producțiile cinematografice și viața reală, între personaje de film și persoane publice, dar prezintă și filme mai vechi sau mai noi, actori, regizori, festivaluri și premiile oferite în cadrul acestora. În plus, trece în revistă preferințele criticilor de film și ale publicului, fie el format din elevi de liceu sau din persoane care au trăit direct experiența comunismului. Cristian Tudor Popescu vine cu argumente solide care să îi susțină ipotezele, nu se ferește să pună degetul pe rană atunci când e cazul și nici nu evită laudele pentru producțiile și persoanele pe care le consideră meritorii.

„Dacă în legătură cu o moralitate a artei se poate discuta, de la Villon până la marchizul de Sade și Céline, o artă a moralității nu văd cum ar putea exista. Nu e nimic artistic în a fi moral. A nu fi fățarnic, a nu fi oportunist, a nu minți, a nu trăda, a-ți asuma greșelile și a plăti pentru ele nu presupune talent. Moralitatea nu e nici măcar o profesie. Moralitatea e un organ, ca inima sau ficatul, îl ai sau nu îl ai, cu deosebirea că poți trăi și fără el. Ea îți aparține în totalitate – ești moral în primul rând față de tine însuți -, nu e menită aprecierii celorlalți, ca arta. Sau, astăzi, în România, moralitatea poate fi definită ca o boală psihică”, spune Cristian Tudor Popescu.

Volumul „Filmar”, publicat la Editura Polirom, în colecția „Ego. Publicistică”, va fi disponibil și în format digital.

Cristian Tudor Popescu (născut în 1956, în București), absolvent al Facultății de Automatizări și Calculatoare din București, este scriitor și unul dintre cei mai prestigioși jurnaliști din România.

Este senior editor al gandul.info, filmolog, doctor în cinematografie al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, unde susține un curs de Tehnici de manipulare și propagandă în cinematografie și televiziune. Este gazda emisiunii „CineTePrinde”, difuzată de Pro Cinema.

A debutat ca prozator SF. Cărțile publicate de acesta sunt: „Planetarium” (Albatros, 1987, Premiul Congresului European de SF, Montpellier); „Vremea mînzului sec” (ediția I, Cartea Românească, 1991; ediția a II-a, Polirom, 1998); „Imperiul oglinzilor strîmbe” (Societatea „Adevărul”, 1993, antologie SF); „Copiii fiarei” (ediția I, Du Style, 1997; ediția a II-a, Polirom, 1998; ediția a III-a, Polirom, 2013); „Timp mort” (Polirom, 1998); „Omohom” (Polirom, 2000); „România-abțibild” (Polirom, 2000); „Un cadavru umplut cu ziare” (Polirom, 2001); „Nobelul românesc” (Polirom, 2002); „Sportul minții” (Humanitas, 2004); „Libertatea urii” (Polirom, 2004); „Trigrama Shakespeare. Ficțiuni speculative” (Corint, 2005); „Luxul morții” (Polirom, 2007); „Cuvinte rare” (Polirom, 2009); „Filmul surd în România mută. Politică și propagandă în filmul românesc de ficțiune” (1912-1989) (Polirom, 2011).

Ediția din acest an a Târgului Internațional Gaudeamus – Carte de învățătură se va desfășura între 20 și 24 noiembrie, în Pavilionul Central Romexpo din București.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un tsunami uriaș s-ar putea produce în Marea Mediterană până în 2030. Experții au avertizat...
Celebrul Ureche a tăvălit-o pe jurnalistă! Scandal într-un club din București! Au intervenit bodyguarzii, a...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
TOP 20 sexy vedete care au arătat tot! S-au încurcat în…pantalonașii buclucași!
Până la ce vârstă ar trebui să trăiești pentru a te bucura de întreaga contribuție...
Tânăr bătut și băgat cu forța în portbagaj de cinci rude. Agresorii au altă variantă...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru ziua de luni, 8 iulie. Ce temperaturi vom...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Ce este Noul Front Popular, alianţa dintre socialişti, ecologişti şi comunişti ce a câştigat alegerile...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
Doar șoferii cu permis de conducere CATEGORIA B au dreptul. Sunt obligați să depună un...
Xonia, victima testelor mincinoase ale Poliției. Falsul pozitiv la DrugTest i-a răvășit viața
Grasu XXL, în lacrimi pe scena de la Neversea 2024. Artistul a reușit cu greu...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu...
Motivul pentru care Nicki Minaj și-a anulat concertul de la Saga Festival: "Trebuie să mă...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Cum arată viața secretă a dependenților de pornografie
×