Ziua Recunoștinței este o sărbătoare anuală, în care se mulțumește lui Dumnezeu pentru bogăția recoltei din acel an, pentru bucatele de pe masă și pentru faptul că familia a reușit să se adune din nou. Treptat, sărbătoarea a devenit o zi pentru familii și prieteni, o zi în care se ia masa împreună.
Prima zi a Recunoștinței se sărbătorește în cea mai mare parte a Americii de Nord (Statele Unite șii Canada) și se consideră a fi avut loc în anul 1963, când pelerinii au mulțumit pentru recoltele bogate, deși a plouat din abundență și exista pericolul unor recolte nu chiar satisfăcătoare. Mulțumirile constau în organizare unor slujbe speciale în biserică. În secolul al XVII-lea, mulțumirile au devenit tot mai frecvente și au început să devină evenimente anuale. În timp, sărbătoarea nu a mai avut aceeași însemnătate cu aceea a pelerinilor și a devenit o ocazie perfectă a americanilor pentru a petrece timp împreună.
Curcanul joacă un rol important în celebrarea Zilei Recunoștinței. Alte preparate specifice zilei mai sunt cartofii dulci, sosul de afine, plăcinta de dovleac, porumbul dulce și alte legume umplute cu diferite mixuri. La începutul mesei se spune o rugăciune, iar fiecare dintre persoanele prezente trebuie să spună un motiv pentru care îi mulțumește lui Dumnezeu. În tot acest timp, oamenii se țin de mână.