Cafeaua este un aliment bogat în nutrienți (substanțe hrănitoare) și în antioxidanți.
„Cafeaua are efect energizant atunci când este consumată cu moderație și fără adaosuri, cum ar fi lapte, zahăr, siropuri sau frișă. Poate fi tonică pentru sistemul nervos central, pentru că stimulează puterea de concentrare. O persoană sănatoasă poate bea 1-2 cești de cafea pe zi, mai ales că are un aport caloric mic.
Persoanele anxioase care suferă de boli cardiovasculare cronice, cum ar fi hipertensiunea arterială, trebuie să o consume cu atenție, în special pe cea cu cofeină.Aproximativ 30 de grame de cafea conțin, raportat la necesarul zilnic, 6% acid pantotenic (vitamina B5), 11% vitamina B2, 2% vitamina B3 și vitamina B1, 3% potasiu și mangan. Cafeaua, în special cea verde, are și efect diuretic.”, precizează pentru Gândul Dr. Florin Bălănică , specialist în nutriție.