Faptul că ouăle provenite de la găinile crescute la țară sunt mai bune, nu este o noutate. Pentru cei care sunt nevoiți să achiziționeze aceste produse de la supermarket există însă soluții. Ei trebuie să țină cont de câteva detalii atunci când merg la cumpărături, scrie foodstory.ro.
Fiecare ou este inscripționat pe coajă cu un cod. Primul număr este cel mai important, întrucât aceste „explică” felul în care sunt crescute găinile, precum și calitatea oului.
Cele mai bune sunt cele ecologice, marcate cu „0„. Acestea provin de la găini crescute în aer liber și hrănite ecologic.
Următoarea categorie sunt cele „free range„, adică ouă produse de găini crescute la sol, care stau în aer liber, dar a căror hrană nu este certificată ecologic. Aceste ouă sunt inscripționate cu „1„.
Ouăle marcate cu „2” provin de la găini crescute la sol, dar în hale. Condițiile nu sunt cele mai bune, iar alimentația păsărilor poate fi deficitară, scrie sursa citată.
Ouăle marcate cu „3„, sunt produse de găini crescute la baterie. Acestea trăiesc în cuști a căror suprafață nu depășește aria unei coli A4. Condițiile sunt extrem de stresant pentru păsări, iar hrana este slabă calitativ: cereale, cadavre de animale, produse chimice și antibiotice preventive.
Important de știut este faptul că ouăle marcate cu „0″ sau „1″ au cu o treime mai puțin colesterol și cu o pătrime mai puține grăsimi saturate decât cele care provin de la găinile crescute în spații închise și stresate.
Pe de altă parte, studiile au demonstrat că găinile de la țară sau cele crescute în condiții sustenabile fac ouă cu 40-60% mai multă vitamina A decât cele provenite de la păsările crescute în baterii sau în hale, iar cele „free range” au un conținut dublu de vitamina E decât cele făcute de găinile stresate.
Ouăle de țară sau cele produse de găini fericite conțin mai multe grăsimi esențiale Omega 3 decât cele venite de la găini stresate.