Experții de la Institutul de Științe și Tehnologie Daegu Gyeonghuk, din Coreea, au descoperit mecanismul din spatele enzimelor care controlează apetitul în funcție de nivelul de glucoză din creier. Pentru a controla epidemia obezității care se răspândește rapid în lume trebuie să cunoaștem modul în care apetitul este controlat și influențat de organism și creier, notează
Descoperă.
Pentru a menține un echilibru al energiei, apetitul scade și crește în funcție de aportul caloric. Cercetările anterioare au demonstrat că o parte a creierului numită hipotalamus simte nivelul de zahăr (glucoză) și de hormoni (leptină) din sânge, acesta utilizează semnalele pentru a regla cantitatea de hrană ingerată.
Profesorul Kim, împreună cu echipa sa, au descoperit că nivelul scăzut de glucoză activează producerea unei enzime din hipotalamus, numită proteina kinaza, activată de proteina adenozină monofosfatică, care schimbă proprietățile proteinelor de dimensiuni mici, precum neuropeptidele. Așadar, pune în funcțiune un mecanism autodistructiv numit autofagie. procesul permite corpului să recicleze și să degradeze materialul celular. Marea provocare a cercetătorilor a fost să descifreze sute de modele posibile de conexiune dintre creier și organism. Aceștia au realizat numeroase experimente atât in-vitro, cât și la șoareci, la care a fost analizat modul în care se schimba apetitul, greutatea și structura creierului.
Folosind culturi de celule, experții au reușit să utilizeze agenți farmacologici, pentru a verifica prezența enzimei în funcție de nivelul glucozei. Prin injectarea șoarecilor cu lentivirusuri, experții au reușit să oprească enzima și să prevină funcțiile pe care aceasta le activa.