Prima pagină » Magazin » Cum ne învingem pofta de zahăr, când zahărul este peste tot

Cum ne învingem pofta de zahăr, când zahărul este peste tot

Cum ne învingem pofta de zahăr, când zahărul este peste tot
Poftele sunt un lucru normal. Ele pun stăpânire pe mintea și pe corpul tău. Stai acasă, în pijamale, obosit după o zi de muncă și te trezești că dai buzna în bucătărie și începi să devorezi tot felul de alimente care conțin cantități importante de zahăr. Ai într-adevăr nevoie de toate acele dulciuri? Te fac ele să te simți cu adevărat mai bine? Cât timp durează satisfacția pe care ți-o oferă?

Pofta de dulciuri a ajuns să fie o adevărată barieră în încercarea unei persoane de a-și îmbunătăți starea de sănătate. Ai încercat vreodată să nu mănânci zahăr? În ziua de astăzi, acest lucru a devenit aproape imposibil, având în vedere că zahărul este peste tot. La fiecare întâlnire de afaceri, eveniment și în fiecare restaurant, există un desert care îți va face cu ochiul. Din păcate, zahărul nu se găsește doar în deserturi. 

Există trei motive principale care ne fac să ne dorim să mâncăm dulciuri: nevoile nutriționale, obișnuințele și emoțiile. Toate acestea ne împiedică să facem schimbări majore în ceea ce privește dietele noastre. 

Nevoile legate de nutriție

În ultimul timp „s-a lansat” o nouă modă în ceea ce privește evitarea exceselor alimentare. Oamenii ajung să refuze să mănânce orice înseamnă dulciuri și zahăr pentru perioade îndelungate de timp. 

Totuși, această tactică nu este una benefică pentru sănătatea ta. Eliminând din dietă tot ceea ce înseamnă aport de zahăr, organismul tău pierde foarte mult din cantitatea de calorii care are un rol esențial în sănătatea ta. Scăderea nivelului caloric din organism conduce la sporirea poftei de mâncare și de dulciuri. 

Nu trebuie să faci gesturi extreme pentru a scăpa de pofta de dulce. Tot ceea ce trebuie să faci este să îți revizuiești puțin alimentația, să calculezi, pe cât posibil, cantitățile de proteine, carbohidrați și grăsimi pe care le consumi zilnic. Uneori corpul tău are nevoie de carbohidrați, însă aceștia pot fi obținuți și din alte alimente decât dulciuri. Între înlocuitorii carbohidraților din dulciuri pot fi integrate cerealele integrale, legumele sau fructele. 

Iată câteva exemple: 

– carne de curcan cu pâne cu cereale integrale, avocado și legume

– salată de linte cu brânză

– iaurturi, alune și fructe

– biscuiți cu cereale integrale, brânză și fructe

– grâu încolțit cu nuci, iaurt și condimente

Obișnuința culinară

De obicei, pofta de zahăr apare dintr-o obișnuință, aceea de a mânca obligatoriu ceva dulce după masă. Acest lucru ne-a intrat în reflex, așa cum ne-a intrat cafeaua de dimineață. În aceste momente trebuie să te gândești la orice altceva în afară de dulciuri. De asemenea, consumă la felurile principale preparate condimentate cu cimbru sau puțin sărate, astfel încât să taie pofta de dulce. 

Partea emoțională, rol important în lupta cu poftele

Cea mai frustrantă componentă care stă în calea luptei cu poftele este senzația pe care ne-o oferă dulciurile. Când mâncăm dulciuri, trebuie să recunoaștem că ne simțim bine. În unele momente ajungem să considerăm că deserturile sunt singurele modalități de a ne ridica moralul. 

Foarte multe persoane mănâncă ciocolată atunci când se simt triste sau după o zi stresantă la serviciu. Oboseala, frustrarea, singurătatea, dar și fericirea sau succesul în activitățile zilnice sunt fie atenuate, fie sărbătorite cu o gustare dulce. 

Ce-ar fi să eliminăm mâncarea din ecuația fericirii? 

Dulciurile pot fi înlocuite cu alte modalități de relaxare și de sărbătorire a succesului: odihnă, o ceașcă de ceai, o plimbare cu un prieten drag, o ieșire în aer liber, un antrenament la sală, o călătorie într-un loc impresionant sau o melodie bună.