Prima pagină » Magazin » Cum preparau românii cozonacul în urmă cu mai bine de 100 de ani. Rețetele lui Kogălniceanu, Costache Negruzzi și Păstorel Teodoreanu

Cum preparau românii cozonacul în urmă cu mai bine de 100 de ani. Rețetele lui Kogălniceanu, Costache Negruzzi și Păstorel Teodoreanu

Cum preparau românii cozonacul în urmă cu mai bine de 100 de ani. Rețetele lui Kogălniceanu, Costache Negruzzi și Păstorel Teodoreanu
Cozonacul este una dintre prăjiturile tradiționale al românilor. Este nelipsit de pe mesele noastre în special în marile zilele de sărbătoare, precum Crăciunul sau Paștele.

În ciuda diverselor tipuri de cozonac, românești sau de import, care se găsesc în marile magazine, mulți români păstrează tradiția și îi prepară singuri, după rețele mamei, bunicii, unei prietene sau pur și simplu luate de pe Internet.

Mai jos vă prezentăm câteva rețete românești de cozonac, foarte vechi, unele chiar și de 165 de ani.

REȚETA DE COZONAC a lui Mihail Kogălniceanu și Costache Negruzzi

Modul de preparare al cozonacilora fost descris pentru prima dată într-o carte de „trebi gospodărești” în 1841, de către Mihail Kogălniceanu și Costache Negruzzi, în celebra lor carte de bucate „200 rețete cercate de bucate, prăjituri și alte trebi gospodărești”.

În linii mari, ingredientele sunt aceleași, diferă doar cantitățile și unitățile de măsură. „Ia trei ocă (1 oca = aproximativ 1 kg – n.n.) de făină, faci plămădeală cu o litră (aproximativ 250 g – n.n.) de drojdie de bere și cu una litră de lapte, puind și trei ouă întregi. Lași de dospește frumos și pui două litre și jumătate de lapte, 18 ouă întregi, trei litre de unt topit și sarea trebuincioasă și, frământându-l până ce se desprinde de mâini. Apoi lasă de dospește frumos și, după ce au dospit bine, întoarce aluatul, îl mai lasă puțin de șede, pe urmă, făcând cozonaci, îi ungi cu gălbenuș de ou și-i dai la cuptori”.

REȚETA DE COZONAC a Ecaterinei Steriady, autoarea celei mai bine vândute cărți de rețete din secolul al XIX-lea – „Buna menajeră” (1871)

„Pentru a prepara acest fel de cozonaci, se ia una oca de făină și se amestecă cu una oca de lapte, 150 dramuri (1 dram = 3,18 grame – n.n.) drojdie de bere, un gălbenuș de ou, mestecând-se pâmă face spume, și apoi se lasă de dospește de căldură.
Când aluatul va fi gata, să fie pregătite 75 gălbenușuri bătute în oală cu jumătate de oca de zahăr, răzătură de la o lămâie, 10 dramuri apă de flori și un păhărel de rom. Toate acestea, amestecate cu polonicul și puse în covată, unde sunt puse 4 oca floare de făină (făină de claitate superioară, cernută de două ori – n.n.) și împreună cu aluatul dospit și sarea trebuitoare, începeți a frământa adăugând o litră de lapte, apoi să fie pregătit 175 dramuri unt pe care-l veți pune în aluat, oprind însă puțin a unge covata cu mâinile.

Se frământă bine până face beșici, se lasă de dospește și se unge o masă uscată cu unt, unde veți aduna cozonacii.
De voiți împletiți, se pune pe hârtie unsă, iar de nu, ungeți tingirile și-i puneți în ele numai pe jumătate. Se lasă apoi de cresc până se umple tingirile, se ung cu ou pe deasupra și se dau în cuptor.”

Citește în continuare pe Descopera.ro.

Recomandarea video

Mediafax
Cu cât s-au scumpit sărbătorile românilor? Fiscaliști: Masa tradițională de Crăciun, bradul și cadourile „modeste” costă 500 de euro în 2025
Digi24
Ordin de arestare pentru Gari Kasparov. Fostul campion de șah este un critic al lui Vladimir Putin
Cancan.ro
BREAKING | Tavanul unui hotel din Sibiu s-a prăbușit peste turiștii din locație. Primele imagini cu dezastrul din locație
Prosport.ro
FOTO. Antrenoarea de tenis care predă în rochii îndrăznețe și pantofi cu toc a atras atenția tuturor
Adevarul
Decizie disperată: Antena 1 își vrea banii înapoi, după ce a plătit o avere pentru difuzarea Cupei Mondiale. Alt post TV ar urma să transmită o parte din meciuri
Mediafax
Nicușor Dan a gustat colăcei în timp ce colindătorii cântau la Cotroceni. Mirabela Grădinaru nu a cedat poftelor
Click
Cum se coace corect cozonacul. Temperatura potrivită pentru cuptorul electric și pe gaz
Digi24
VIDEO. Accident pe noul tronson al Autostrăzii Moldovei, în prima oră de la deschiderea circulației
Cancan.ro
Ce boli avea Mălina Guler? Diagnosticele care i-au mâncat viața
Ce se întâmplă doctore
Cum se menține în formă Ricky Martin, la 53 de ani! Zeul latino care sfidează timpul
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Cele mai periculoase modificări de soft și simptomele grave pe care le provoacă motorului
Descopera.ro
Structuri misterioase detectate în Cosmos!
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. – Soțul tău are o amantă tânără! Îmi pare rău!
Descopera.ro
Nicolae Ceaușescu și recordurile vânătorești