Cuptoarele de pizza, INTERZISE în Italia
O hotărâre emisă de primarul din San Vitaliano, un orășel de lângă Napoli, a interzis folosirea cuptoarelor cu lemne în brutării și restaurante, inclusiv în pizzerii, cu excepția cazurilor în care patronii acestor unități de alimentație publică instalează filtre speciale care reduc poluarea atmosferică.
Măsura a fost cauzată de „îngrijorarea extremă” a autorităților locale în ceea ce privește înrăutățirea calității aerului și va rămâne în vigoare până pe 31 martie 2016. Ea poate fi reintrodusă ulterior, dacă noile sisteme de filtrare se vor dovedi ineficiente.
Interdicția va fi sprijinită prin controale ale poliției, iar patronii care vor fi găsiți vinovați de nerespectarea dispoziției vor primi amenzi care pot să ajungă până la 1.032 de euro.
Calitatea proastă a aerului reprezintă o problemă care datează de mult timp în San Vitaliano. Potrivit cotidianului Il Mattino, San Vitaliano este mai poluat decât Beijingul, în timp ce apropiatul Napoli – considerat de obicei unul dintre cei mai mari „infractori” ai Italiei în privința calității aerului – pare „o grădină parfumată” în comparație cu micul său vecin. În 2015, San Vitaliano a depășit de 114 limita de emisii poluante, în timp ce Milano, un alt „campion” al poluării din Italia, a depășit acel prag de 86 de ori.
Însă nu toată lumea este convinsă că procesul de preparare a pizzei este principalul vinovat de această situație. Localnicii și producătorii de pizza au organizat o acțiune, duminică, în fața Primăriei locale, pentru a protesta față de ordinul autorităților orașului.
„Nu putem fi cauza smogului”, a spus unul dintre protestatari, citat de cotidianul Corriere della Sera. „Napoli are mult mai multe pizzerii decât San Vitaliano, dar nu ajunge la același nivel de poluare. Este clar că ei nu vor să identifice adevărata cauză. Acest ordin este o greșeală foarte costisitoare pentru noi”, a mai spus acesta.