Prima pagină » Magazin » De ce e bine să consumăm miere

De ce e bine să consumăm miere

Mierea de albine poate fi remediul pentru o viață sănătoasă. Medicul specialist în diabet și nutriție Luminița Florea spune pentru Gândul de ce trebuie inclusă în alimentația noastră.

„Mierea de albine – cunoscută și ca „hrana vie”-  este un aliment complex, care nu are doar calități nutritive, ci și numeroase proprietăți terapeutice – digestive, cardio-vasculare, respiratorii, în afecțiuni ale sistemului nervos, ale aparatului urinar, în boli infecțioase, în afecțiuni sanguine sau cutanate.

Din punct de vedere nutritiv, mierea este un amestec de fructoză (aproape 40%) și glucoză (aproximativ 30%), conține și apă în proporție de 17%, vitamine și minerale (13 %): vitamina C, un complex de vitamine B, calciu, magneziu, fosfor sau sodiu.

Aportul caloric energetic este important: 100 g de miere are 315 calorii”, precizează medicul specialist în diabet și nutriție Luminița Florea pentru Gândul.

Dintre proprietățile și beneficiile consumului de miere amintim:

1. Efect antibacterian – mierea înhibă dezvoltarea bacteriilor iar bioflavonoidele aflate în miere au efect antibacterian direct.

2. Efect anti-oxidant, protector împotriva proceselor oxidative și ale îmbătrânirii.

3. Efect antiinflamator – mierea conține bioflavonoide cu proprietăți antiinflamatorii.

4. Efect detoxifiant- mierea conține multă fructoză (în special mierea de salcâm) care ajută la o mai bună detoxifiere biochimică.

5. Efect emolient, datorită capacității sale de atragere a apei.

6. Efect emulsionant al grăsimilor, datorită acizilor conținuți.

7. Efect laxativ – mierea este higroscopică (atrage apa) si regleaza flora intestinului gros.

8. Efect regenerativ tisular: pentru țesutul conjunctiv – mierea ajută la producerea mucopolizaharidelor care sunt componente importante ale țesutului conjunctiv. Stimulează regenerarea epiteliilor, endoteliilor și a membranelor celulare

9. Excelent tonic pentru copii, convalescenți și pentru gravide.

În alimentația copiilor,  mierea trebuie privită din două perspective 1. riscul botulinic și 2. riscul alergizant.

Dr. Luminița Florea

„Mierea de albine este consumată de cele mai multe ori în stare naturală, fără a fi sterilizată sau pasteurizată.Temerea legată de mierea de albine este aceea că poate provoca botulism, sporii care pot genera această infecție fiind prezenți în natură, în special pe florile plantelor polenizate de albine. Pentru adulți, cantitatea de spori de botulism îngerați nu reprezintă un pericol, intestinul adultului conține suficienți acizi pentru a face față cantitații de toxine eliberată de această bacterie. Nu se recomandă însă consumul acestui aliment la copiii mai mici de 1 an, pentru că aceștia au un sistem de digestie insuficient maturat pentru a face față acestor toxine și a complicațiilor severe pe care le dă intoxicația botulinică.

Mierea de albine este un produs rezultat în urma colectării și procesării nectarului diverselor flori de către albine, iar persoanele alergice la polenul florilor pot face episoade alergice chiar foarte severe la consumul de miere direct sau în diferite alimente care ascund mierea. Pentru copiii în a caror familie există un istoric cu acest tip de alergie, se va amâna consumarea mierii de albine cât mai mult timp ( după vârsta de 1-2 ani) iar în momentul în care se introduce mierea în alimentație, se va face treptat și trebuie să fie atent urmăriți”, mai spune medicul nutriționist din cadrul Centrului Medical ProVita pentru Gândul.