Totuși, înainte de a da fuga la frigider să scoți lămâile, trebuie să iei în considerare un avertisment dat de specialiștii în siguranța alimentară. Chiar și o felie de lămâie pusă în băutură îți poate face rău.
Un studiu apărut în Journal of Environmental Health a scos la iveală faptul că lămâia poate fi o sursă de contaminare cu bacterii. Cercetătorii au colectat felii de lămâie de la 21 de restaurante diferite, din mai multe vizite consecutive. Rezultatul este unul înspăimântător: peste 70% dintre ele conțineau bacterii atât pe coajă, cât și pe pulpă, iar aceasteau duceau la riscul de contactare a diferitelor boli.
Un studiu din 2017 realizat de cercetători de la Clemson University arată că nu lămâile sunt adevărata problemă, ci mâinile care le manipulează, tocătoarele pe care sunt tăiate sau alte ustensile. E.coli este doar una dintre bacteriile care se transferă 100% de pe mâinile umede pe lămâie, iar efectele asupra sănătății sunt grave. Pot apărea crampe abdominale, diaree, stări de greață, de vomă, de oboseală, febră, deshidratare. Riscul scade dacă atât mâinile, cât și lămâile sunt uscate, însă de cele mai multe ori obișnuim să spălăm lămâia înainte de a o folosi.
Citește continuarea pe Gustarte!