Aceste animale, numite „super-propagatoare”, sunt de fapt un număr mic de gazde infectate care răspândesc majoritatea infecțiilor, precizează cercetătorii al căror studiu a fost publicat, luni, în Proceedings of the National Academy of Sciences din Statele Unite.
„Super-propagatorii” din rândul animalelor au fost asociați cu anumite tipuri de bacterii din familia salmonela și cu bacteria Esterichia coli, care provoacă, în rândul oamenilor, toxiinfecții alimentare care duc, anual, în Statele Unite, la 19.000 de spitalizări și la aproape 400 de decese.
Denise Monack, profesoară de microbiologie la Universitatea Stanford din California, a studiat, alături de alți cercetători, transmiterea infecției cu salmonela typhimurium la șoareci, în încercarea de a afla care sunt caracteristicile indivizilor „super-propagatori” în raport cu alți indivizi din același grup de animale.
În acest sens, savanții au infectat intenționat rozătoarele cu bacteria din familia salmonela și au analizat rata de prezență a agentului patogen în fecalele șoarecilor.
Citește mai mult în Descopera.ro >>>