„Băuturile acidulate, inclusiv limonada acră, pot eroda dinții, practic scot calciul din smalț pe fața externă a dinților și apar acele colorații albicioase, care devin apoi maronii”, subliniază medicul Răzvan Boberis.
În general, trebuie evitate alimentele care conțin coloranți alimentari puternici, produsele care au pregnant culoarea portocaliu (anumite mezeluri de exemplu), inclusiv ceaiul negru. „Sunt de evitat pasta de dinți și apa de gură care conțin clorhexidină, deoarece aceasta pătează dinții rapid. Cafeaua sau băuturile pe bază de cola în cantități mici nu pătează dinții, dar în cantități mari creează eroziuni și carii.
Anumite alimente, cum ar fi mărul și portocala, pot fi consumate după masă, deoarece curăță dinții. Sunt de evitat ciocolata, cola, alimentele ce conțin mult zahar și mulți coloranți”, precizează medicul stomatolog Răzvan Boberis pentru Gândul.
Nici băuturile calde sau reci nu sunt benefice. „Dacă practici un periaj orizontal, faci mici recesiuni ale gingiei, îndepărtezi gingia de dinte puțin și astfel se expune joncțiunea dintre smalț și cement. Acea zonă nu este protejată de nimic, iar în momentul în care se aplică stimuli calzi sau reci apare durerea.
Eroziunile dentare apar ca urmare a consumului excesiv de băuturi acidulate sau în urma unui dezechilibru al mușcăturii, al organizării dinților. Când dinții nu calcă corect, practic se produc traume și apar mici eroziuni ale smalțului, iar pe acolo se transmite stimulul rece foarte ușor și apare hipersensibilitatea.
O altă cauză este strepezirea dinților. Atunci cand mănânci multe alimente acide, multe citrice, dinții devin hipersensibili, asta se numește hiperestezie. Se curață spațiile prin care se transmit stimulii la nerv. Astfel, apare durerea.
La dinții care au suferit eroziuni se aplică plombe dintr-un compoziție fluidă, moale, care acoperă eroziunea. La hiperestezie se face periaj corect dentar cu pasta de dinți desensibilizantă sau chiar o fluorizare profesională cu paste profesionale”, adaugă medicul Răzvan Boberis.