Prima pagină » Magazin » De ce sunt bune murăturile

De ce sunt bune murăturile

 De ce sunt bune murăturile
Mărăturile întârzie procesul de îmbătrânire, ne țin departe de întâlnirea cu Alzheimer-ul, dar pot fi considerate și adevărate antibiotice naturale. "Spre deosebire de alimentele conservate prin alte metode, murăturile rămân bogate în factori nutritivi și enzime, facilitează digestia și contribuie la menținerea sănătății sistemului digestiv. Acest proces transformă moleculele mari în aminoacizi și zaharurile complexe în zaharuri simple, face ca alimentele să fie mai puțin iritante pentru intestin și echilibrează flora bacteriană intestinală, murăturile având rol probiotic. Murarea modifică gustul legumelor, le îmbogățește conținutul în vitaminine și creează noi factori nutritivi: vitamine (C, vitamine din grupul B, precum B12, vitamina K și provitamina A), minerale și oligoelemente ce cresc cantitatea de bacili lactici (bacterii „bune")", subliniază medicul George Sirețeanu pentru Gândul.

Murăturilor li se atribuie roluri importante în creșterea imunității, împiedică dezvoltarea bacteriilor patogene (nesănătoase), reglează tranzitul intestinal,  contribuie la combaterea oboselii, anemiei (determină o mai bună asimilare a fierului), precum și a unor boli grave (tifos, tuberculoză, holeră etc).

„De asemenea,  fiind preparate fără pregătire termică, murăturile păstrează beneficiul de antixodianți naturali ai legumelor și fructelor, neutralizează radicalii liberi (substanțe chimice produse în mod normal în organism care pot produce distrugeri celulare și pot conduce la apariția de boli cardiace și cancer).

Unele studii arată că probioticele descoperite în anumite murături sunt adevărați factori de protecție împotriva apariției cancerului de splină”, precizează medicul pentru Gândul.

Murăturile (precum castraveții murați) taie pofta de mâncare în mod natural. Atenție însă la etichetă, deoarece unii producători adaugă coloranți artificiali și zahăr în timpul procesului de fabricație. „Metodele „comerciale” de conservare în oțet a legumelor, fară fermentație lactică în prealabil, nu aduc aceleași beneficii pentru sănătatea precum murăturile făcute în casă. De evitat sunt și produsele fermentate cu ajutorul enzimelor manipulate genetic”, spune medicul George Sirețeanu pentru Gândul.

Preapararea murăturilor presupune un adaos crescut de sare, ceea ce poate duce la apariția hipertensiunii arteriale în cazul consumului excesiv.

„Murăturile extrem de sărate pot fi un factor favorizant al apariției cancerului de stomac ,studiile efectuate în Japonia și Turcia, țări cu un consum ridicat de murături, arată o incidență crescută a acestui tip de cancer.

Murăturile pot fi consumate, în mod normal, de către toată lumea. Persoanele cu alergie la ciuperci sau cele care suferă de diverse candidoze trebuie să se adreseze medicului înainte de a le mânca.

Persoanele care suferă de ulcer, gastrită sau afte sunt sfătuite să evite consumul de murături până la vindecarea acestora.

Astfel, pentru a beneficia de toate efectele benefice ale acestora, este recomandat un consum moderat de murături”, precizează medicul George Sirețeanu pentru Gândul.