Declarația șocantă a unui chef cu stele Michelin: „Supermarketul ne transformă stomacul în pubelă de gunoi”
Pentru străduința lui a câștigat un premiul Palm D”Or pentru Dezvoltare Durabilă în 2015, Trofeul Gastronomic „Bio & Health”, în 2011 premiul pentru cea mai bună carte de nutriție din Franța, iar în 2013 premiul de inovație în cadrul SIRHA, cel mai mare târg de profil din lume.
În 2017, Alain Alexanian a fost invitat la București pentru a susține „Sărbătoarea Gustului”, un proiect ce dorește susținerea educației pentru alimentație sănătoasă în rândul copiilor. Sfaturile lui sunt simple, dar, în vremurile în care trăim, greu de pus în aplicare. „6 ore pe zi minimum stați la calculator, ar fi bine să vă găsiți măcar o oră timp să mergeți în zone rurale de unde să cumpărați fructe și legume, să admirați culorile. O dată pe săptămână. Gătiți în cel mai simplu mod posibil. Luați un cartof crescut la țară, curățați-l, spălați-l și puneți-l la cuptor cu un pic de apă cu sare. Puteți pune și un pic de unt. Puteți folosi orice legumă. Aceasta ar trebui să fie masa dvs măcar o dată pe zi și viața dvs se va schimba. Dacă consumați și un fruct pe zi, atunci sunteți pe drumul cel bun. Folosiți supermarketurile doar pentru detergenți, ulei, sare. Fructele și legumele luați-le de la țărani.”, ne-a spus într-un interviu acordat pentru Gustarte.
Pentru a putea face acest lucru, cheful francez crede că este necesar ca educația copiilor să înceapă de la cele mai mici vârste și, înainte de a investi în cursuri care stimulează inteligența, părinții trebuie să le explice copiilor ce trebuie să mănânce: „Copiii ar trebui să știe că noi avem două centre de comandă și unul dintre ele este stomacul. Cu toate acestea nu se face niciun fel de educație cu privire la modul în care funcționează acesta. Dacă le spui tinerilor despre digestie, despre intestine habar n-au despre ce le vorbești. Părinții acordă o foarte mare importanță centrului de comandă principal, creierul, și investesc într-o educație culturală.”