Dacă va fi confirmată, teoria ar putea schimba radical metodele de tratare a cancerului în viitor, deoarece până acum cercetătorii s-au axat pe înfometarea celulelor canceroase, conform Descoperă.
,,Timp de 60 de ani, am crezut că toate tumorile se bazează pe zahăr ca sursă principală de energie. Ai crede că tumorile pe creier au același comportament”, a declarat principalul cercetător, Elizabeth Stoll, neurolog la Universitatea Newcastle din Marea Britanie.
Gliomul este un tip de tumoare canceroasă, care crește din celulele gliale – celule care sprijină neuronii și ajută la îmbunătățirea circulației sangvine în creier. Celulele gliale compun 90% din celulele creierului.
Există trei tipuri de tumori gliale: astrocitom, oligodendrogliomul și glioblastom, boli foarte greu de tratat. Glioblastomul este una dintre cele mai agresive forme, 30% dintre pacienții din Statele Unite ale Americii supraviețuiesc mai puțin de doi ani după ce sunt diagnosticați.
Când echipa de cercetători a inhibat abilitatea celulelor canceroase de procesare a grăsimii în combustibil, rata de creștere a scăzut semnificativ. Echipa a lucrat pe țesut recoltat de la donatorii bolnavi de gliom în timpul operațiilor și de la șoareci de laborator vii, care aveau boala. Șoarecii au fost tratați cu un acid oxidant, inhibator numit etomoxir.
,,Am testat etomoxir-ul pe cobaii din laborator, probele au arătat faptul că dozele repetate din acest medicament, încetinesc creșterea gliomilor, prelungind media de viață cu 17%. Aceste rezultate ne dezvăluie o nouă țintă spre care vom putea aplica noul medicament. În viitor am putea găsi un tratament pentru boală”, a declarat cercetătoarea Elizabeth Stoll.
Ipoteza conform căreia glucoza ar alimenta creșterea celulelor canceroase, dar care este utilizată și de celulele sănătoase, tranformând-o în energie, a existat din 1950. Otto Warburg, cercetătorul german câștigător al premiului Nobel, a observat că tumorile metabolizează prima dată glucoza. Procesul cunoscut sub denumirea de efectul Warburg apare la peste 80% dintre pacienții bolnavi de cancer.
Cercetătoarea Stoll explică: ,,Este un lucru comun ca cercetătorii să extragă celule canceroase de la pacienți și să producă noi culturi în laborator pentru studiu. Dar prin simpla plasare a celulelor într-un mediu care abundă în zahăr, mai mult decât în grăsimi, le face să își schimbe modul de hrănire, dacă nu au grăsimi, celulele încep să își ia energia din zahăr.”
Cercetătorii nu se pronunță încă asupra acestei ipoteze, dar orice nouă descoperire în cazul cancerului reprezintă un avantaj.