Prima pagină » Magazin » Dietele celebrităților au fost, de fapt, inventate de călugării din Evul Mediu, susțin experții

Dietele celebrităților au fost, de fapt, inventate de călugării din Evul Mediu, susțin experții

Dietele celebrităților au fost, de fapt, inventate de călugării din Evul Mediu, susțin experții
Curele de slăbire la modă, pe care le folosesc celebritățile din prezent, au fost, de fapt, inventate de călugării și pustnicii din Evul Mediu, sunt de părere experții britanici

Curele de slăbire la modă, pe care le folosesc celebritățile din prezent, au fost, de fapt, inventate de călugării și pustnicii din Evul Mediu, sunt de părere experții britanici, potrivit dailymail.co.uk.

Există o legătură între dietele 5:2 și DODO, pe care vedete precum Beyoncé și Benedict Cumberbatch le-au urmat, și obiceiurile culinare spirituale concepute cu sute de ani în urmă pentru a curăța mintea și corpul.

Andrew Jotischky, profesor de istorie medievală la Lancaster University, este autorul volumului „Cartea de bucate a unui pustnic/ A Hermit’s Cookbook”, care cuprinde rețete din Evul Mediu, printre care se numără și tocana și supa cu pesmet.

Dietele simple și sănătoase ale călugărilor și obiceiul lor de a posti sunt similare planurilor alimentare ale celebrităților din ziua de astăzi de a scăpa de kilogramele în plus, spune profesorul.

Ideea din spatele dietei 5:2 este consumul normal de alimente timp de cinci zile și alimente de post în celelalte două zile. Este indicat ca persoana care ține dieta să limiteze numărul de calorii la 500, timp de două zile pe săptămână. Cu toate acestea, în celelalte cinci zile ale săptămânii are posibilitatea să aleagă alimentele pe care le dorește.

Unele studii sugerează că a posti o dată sau de două ori pe săptămână poate, de asemenea, să potejeze creierul împotriva unor maladii precum Alzheimer.

Totodată, dieta DODO (Day On Day Off ) se bazează pe o teorie similară.

Andrew Jotischky a studiat dietele călugărilor din Evul Mediu. Acesta consideră că modul în care călugării găseau hrana, o preparau și o mâncau reprezintă lecții care pot și sunt folosite în viața modernă.

„Pustnicii au găsit hrana în sălbăticie sau au cultivat-o ei însuși”, spune profesorul Jotischky. „În acest sens, sunt foarte asemănători cu unii dintre bucătarii de azi, precum Hugh Fearnley-Whittingstall, care folosesc aceeași abordare pentru a pregăti felurile de mâncare”, a mai spus acesta.

Pentru pustnici, postul era o parte importantă în viața lor, însemnând un act spiritual mai degrabă decât un mod de a pierde kilograme.

În dietele moderne, postul încă înseamnă un mod de curățare și îmbunătățire a minții și a trupului.

„Sunt asemănări mari între dietele călugărilor și ale pustnicilor și regimurile de slăbit din ziua de astăzi”, a precizat profesorul de la Lancaster University.

Dorina Calin, [email protected]