Alimentația joacă un rol esențial funcției cardiovasculare, spun medicii nutriționiști. Potrivit acestora, o dietă dezechilibrată predispune la bolile de inimă, în timp ce un regim adecvat scade riscul acestor afecțiuni.
„Alimentația pentru o inimă sănătoasă este benefică și pentru prevenția altor maladii, printre care se numără cancerul, diabetul și obezitatea. Principiile acestei dietei predispun un aport crescut de legume, cereale integrale și fructe, care sunt bogate în fibre, minerale, fitonutrienți și vitamine”, a spus dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist și autoarea cărții „Sănătatea are gust”.
Medicii avertizează că bolile cardiovasculare reprezintă o problemă majoră de sănătate în România. Potrivit acestora, mortalitatea provocată de aceste boli a înregistrat în ultimii 20 de ani o tendință de scădere în țările Europei de Vest și Europei Centrale, dar în Romania trendul este unul ascendent. Statisticile de specialitate arată că doi din trei români mor din cauza bolilor cardiovasculare.
Mai jos, puteți regăsi o listă cu alimentele care previn apariția bolilor de inimă și care nu ar trebui să lipsească din dietă.
â— Peștele gras este bogat în acizi esențiali Omega 3, care au rolul de a fluidifica sângele. În plus, această categorie de carne are rolul de a scădea procesele inflamatorii și de la diminua colesterolul „rău” din sânge.
â— Soia conține fibre solubile, fitonutrienți cu efect anticoagulant și steroli vegetali, substanțe care au rolul de a absorbi colesterolul.
â— Brocoli conține fitonutrienți care fluidifică sângele, acid folic și vitamina C, care are rol de antioxidant.
â— Sfecla roșie este trecută și ea pe lista alimetelor benefice pentru funcția cardiacă. Această legumă are un conținut ridicat de acid folic, care reduce nivelul de homocistină din sânge.
â— Fulgii de ovăz sunt bogați în fibre solubile, acid folic și vitamina E, care are efect antioxidant asupra organismului.
â— Merele sunt benefice funcției cardiace deoarece conțin pectină, o fibră solubilă care scade nivelul de colesterolul „rău” din sânge.
â— Uleiul de măsline este o sursă de grăsimi monosaturate, cunoscute și sub numele de grăsimi „bune”, care au rolul de a proteja funcția cardiovasculară. În plus, acest ulei ajută la scăderea nivelului de colesterol „rău” din sânge.