„Dragă Malala, uite de ce am încercat să te ucidem”. Scrisoarea unui lider taliban către o pakistaneză de 16 ani

„Dragă Malala, uite de ce am încercat să te ucidem. Scrisoarea unui lider taliban către o pakistaneză de 16 ani
Publicat: 19/07/2013, 19:14
Actualizat: 29/07/2014, 18:30

Un comandant taliban a trimis o scrisoare adolescentei Malala Yousafzai în care i-a explicat de ce a fost împușcată în cap, dar în care își exprimă și regretul pentru fapta comisă, scrie Daily Mail.

În octombrie anul trecut, Malala, adunci de doar 15 ani, a fost grav rănită de un mascat înarmat, în timp ce se întorcea acasă în autobuzul școlii. Atacul a fost sever condamnat la nivel mondial, iar Malala a fost adusă cu avionul în Marea Britanie pentru a fi tratată.

Malala s-a recuperat atât de bine încât săptămâna trecută a ținut un discurs în fața delegaților pentru tineret ai Națiunile Unite, în ziua în care a împlinit 16 ani. Ea a spus atunci că este determinată să lupte din nou pentru dreptul tuturor copiilor la educație.

Teroristul Adnan Rasheed, liderul grupului care a plănuit tentativa de asasinat i-a trimis acesteia o scrisoare în care își cere scuze pentru ceea ce s-a întâmplat. Teoristul a fost închis pentru că a plănuit asasinarea unui fost președinte pakistanez, dar a scăpat în timpul unei evadări în masă care s-a produs la închisoarea unde era încarcerat.

„Când am aflat de atacul asupra ta am rămas șocat. Îmi doream să nu se fi întâmplat niciodată și te-am avertizat despre asta”, i-a scris talibanul fetei. El i-a explicat că nu a fost împușcată pentru că mergea la școală, ci pentru că a vorbit împotriva talibanilor: „Talibanii cred că ai scris intenționat împotriva lor, că ai dus o campanie defăimătoare pentru a-i împiedica în demersul lor de a introduce sistemul Islamic în Swat și că scrisul tău era provocator”.

„Ai spus în discursul tău de ieri că pixul este mai puternic decât o sabie; ei te-au atacat pentru sabia ta, nu pentru cărțile sau pentru școala ta”, a mai adăugat Rasheed. Talibanul a mai scris că nu este împotriva dreptului fetelor de a fi educate, ci împotriva sistemului occidental de educație.

Scrisoarea sa capătă, însă, un alt ton în momentul în care teroristul încearcă să-i apere pe cei care au plănuit tentativa de asasinat: „Tu și Organizația Națiunilor Unite pretindeți că ai fost împușcată din cauza educației, dar nu acesta este motivul, ci propaganda pe care ai dus-o tu și ceea ce faci tu acum”.

Rasheed a apărat și distrugerea școlilor din Swat de către gruparea Tehreek-e-Taliban, argumentând că acele școli erau folosite de către armata pakistaneză și „când ceva sacru devine letal, trebuie să fie eliminat – aceasta este politica talibanilor”.

În aceeași scrisoare, teroristul pretinde că statele vestice sunt „într-o conspirație cu evreii și cu masonii”, că președintele american Barack Obama este un criminal în masă și că dincolo de vaccinările împotriva poliomielitei se ascunde un program de sterilizare.

În finalul scrisorii, talibanul a sfătuit-o pe fată să se întoarcă acasă și să revină la viața pe care a avut-o înainte, deși „campania ei pentru educație este incredibilă”. Indiferent dacă aceasta este și dorința fetei, revenirea ei acasă este imposibilă, căci viața îi este încă amenințată.

Săptămâna trecută, Malala a vorbit în fața delegaților de tineret ai Națiunilor Unite întruniți la New York. Ea a mărturisit atunci că atacul a fost o încercare eșuată de a o reduce la tăcere. „Ziua mea nu este ziua mea, ci ziua fiecărei femei, a fiecărui băiat și a fiecărei fete care și-a ridicat vocea pentru a-și apăra drepturile. Sunt sute de activiști pentru drepturile omului și muncitori sociali care nu vorbesc pentru drepturile lor, dar care luptă pentru pace, educație și egalitate”, a spus fata, citată de Daily Mail.

Foto: AFP//Mediafax

„Mii de oameni au fost uciși de teroriști și milioane răniți – eu sunt unul dintre ei. Ei credeau că glonțul mă va reduce la tăcere, dar au eșuat”, a mai adăugat ea.

Talibanii au recunoscut că au plănuit încercarea de asasinat asupra Malalei, numindu-i eforturile pro-occidentale. Doi dintre colegii ei de clasă au fost și ei răniți.

Malala a fost tratată în Marea Britanie, unde doctorii i-au atașat pe unele părți din craniu o placă de titan. Pentru că nu mai este în siguranță în Pakistan, fata a început din martie să meargă la o școală din Birmingham. (Elena Anghelina)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Energia din Marea Britanie, scumpită de fenomenele meteorologice și de conflictele internaționale