DULCEAȚĂ DE CĂPȘUNI -Rețetă 1
DULCEAȚĂ DE CĂPȘUNI –INGREDIENTE:
â— 4 kilograme de căpșuni
â— 3, 5 kilograme de zahăr
â— 4 lămâi potrivite cu coajă
DULCEAȚĂ DE CĂPȘUNI –MOD DE PREPARARE:
Căpșunile se spală bine și se curață de codițe.
Se așează toate căpșunile curățate într-un vas încăpător, cu fundul mai gros, potrivit pentru dulceață, și se stropesc cu zeama de la 3 lămâi, apoi se pune tot zahărul și lămâia rămasă tăiată în felii subțiri. Adăugarea feliilor de lămâie îi va da dulceții de căpșuni un gust aparte.
După ce se lasă timp de câteva minute pentru ca zahărul și sucul de lămâie să pătrundă puțin căpșunile, se pune vasul pe aragaz, la foc mic. În scurt timp, fructele vor pluti în siropul format.
Când începe dulceața să clocotească se va forma deasupra o spumă care trebuie să fie îndepărtată pe măsură ce se adună – în ea se concentrează impuritățile conținute de zahăr.
După trecerea a 45-50 de minute de fierbere, se scoate pe o farfurie puțin sirop și se verifică consistența acestuia. Dacă picăturile au un aspect de boabe de rouă și nu se împrăștie pe farfurie, dulceața este gata.
În borcanele curate, uscate și sterilizate se pune dulceața fierbinte și se astupă gura borcanului imediat. Recipientele, în care a fost pusă dulceața de căpșuni, se întorc pentru 15 minute cu capacul în jos pentru a se crea vacuum, iar apoi se răstoarnă în poziția normală și se acoperă cu servete de bucătărie, pentru a se răci în timp mai îndelungat.
Sursă: Rețete ca la mama
DULCEAȚĂ DE CĂPȘUNI – Rețetă 2
DULCEAȚĂ DE CĂPȘUNI –INGREDIENTE:
â— 3 kilograme de căpșuni
â—1,2 kilograme zahăr
â—1 lămâie
â—100 mililitri de rom brun (opțional)
DULCEAȚĂ DE CĂPȘUNI –MOD DE PREPARARE:
Se spală bine căpșunile și se îndepărtează codițele.
Căpșunile se așează într-un vas adânc, peste care se adaugă zahărul în straturi succesive. Apoi, vasul se introduce la rece timp de 12-24 de ore.
După ce timpul a expirat, fructele se separă de sucul rezultat. Apoi, se rade fin coaja de lămâie și se stoarce lămâia. Atât sucul, cât și coaja se adaugă peste sucul obținut de la căpșuni și se pune la fiert la foc mic. Fructele se țin deoparte.
Se fierbe sucul fructelor timp de aproximativ 40 de minute, la foc mic, timp în care se amestecă constant, până se leagă. După ce timpul a expirat se adăugă fructele și romul și se mai lasă la fiert la foc mic încă 20 de minute.
După ce borcanele au fost încălzite în cuptor, se toarnă dulceața de căpșuni în borcane. Imediat după ce borcanele au fost sigilate, acestea se întoarc cu capul în jos și se acoperă cu o pătură pentru a determina formarea vacuum-ului.
Sursă: Ceva bun