Efectele benefice ale mămăligii
Bogată în glucide lente, o sursă de energie pentru organism, mămăliga protejează stomacul, sprijină detoxificarea ficatului, ajută la dezvoltarea musculaturii și este mai puțin dăunătoare pentru siluetă decât pâinea, susțin nutriționiștii.
Acizii din boabele de porumb se poartă diferit față de cei din alte alimente. Aceștia sunt absorbiți cu o mai mare ușurință în intestin și suferă, de aceea suferă transformări chimice într-o proporție mai mică, protejând astfel ficatul, potrivit unei cercetări realizate la Universitatea din Koln, Germania, lucrare citată de presa locală.
Porumbul ajută de asemenea la neutralizarea substanțelor toxice, reducând riscul apariției unor boli de ficat. Studiile arată că la persoanele care consumă mălai în mod regulat, incidența bolilor hepatice este de zece ori mai scăzută. Totodată, măgăliga caldă este recomandată și pacienților care suferă de gastrită sau ulcer deoarece aceasta reduce aciditatea.
Mămăliga este totodată creditată cu reglarea concentrației de glucoză din sânge și reducerea cantității de colesterol din sânge, ceea ce reduce riscul unor boli asociate inimii.
O alimentație bogată în porump ajută și la dezvoltarea musculaturii.
În ceea ce privește cantitatea de calorii asociată mâncărurilor pe bază de porumb și mălai, nutriționiștii susțin că acestea conțin glucide lente, care dau energie organismului, dar și că mămăliga îngrașă mai puțin decât alte alimente, cum este pâinea spre exemplu.