Efectul dăunător show-urilor gastronomice
Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Cornell (SUA), publicat în revista Appetite, persoanele care urmăresc emisiuni gastronomice tind să aibă o greutate corporală mai mare, pentru că vedete precum Gordon Ramsay și Nigella Lawson prezintă preparatele culinare bogate în calorii ca fiind normale.
Potrivit dailymail.co.uk, vizionarea acestor maeștri bucătari în timp ce prepară feluri copioase „poate sugera existența unei norme sociale în prepararea acestor tipuri de mâncare”, spun cercetătorii.
Iar figurile populare, privite ca o autoritate în domeniu, pot exacerba această problemă.
„Gazdele emisiunilor gastronomice pot fi privite ca niște autorități ale mâncărurilor și, pentru că omul în comportamentul său este modelat de figuri autoritare, aceste personalități pot influența obiceiurile culinare ale spectatorilor”, spun cercetătorii.
La acest studiu au participat 500 de femei cu vârsta medie de 27 de ani.
Cercetătorii au comparat greutatea corporală a femeilor care găteau și se uitau la astfel de emisiuni cu cea a doamnelor care găteau, dar nu vizionau astfel de programe. Admiratoarele show-urilor culinare aveau o greutate medie de 74,4 kilograme, comparativ cu greutatea medie a femeilor care nu vizionau astfel de emisiuni – 69,3 kilograme.
Un studiu publicat în British Medical Journal în 2012 a arătat că rețetele create de unii dintre cei mai populari maeștri bucătari deveniți vedete TV conțin mai multe calorii și grăsimi și mai puține fibre decât mâncărurile gata preparate care se găsesc în supermarketuri.
Studiul, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Newcastle, Marea Britanie, a analizat 100 de rețete alese aleatoriu din cărțile de bucate ale unor vedete ale domeniului și 100 de mâncăruri gata preparate comercializate în magazinele de profil.