Vinul și țuica fiartă sunt băuturile vedetă ale sezonului rece. Nutriționiștii spun că aceste băuturi nu fac rău organismului, mai ales dacă sunt băute în cantități moderate. Medicul Mihaela Bilic a explicat pentru gândul că aceste băuturi pot fi comparate cu o cană de ceai, ținând cont de faptul că prin fierbere alcoolul se evaporă.
Cu toate astea, medicul nutriționist recomandă să evităm să exagerăm cu alcoolul, mai ales dacă ne desfășurăm activitățile în aer liber. „Alcoolul răcește organismul. Atunci când bem alcool avem senzația că acesta ne încălzește. Total greșit. Acest tip de băutură, indiferent dacă este tărie, vin sau bere, răcește organismul. Circulația sângelui se intensifică în extremități și centrul organismului se răcește. Din cauza asta persoanele care stau foarte mult afară în frig, indiferent dacă muncesc sau dacă sunt la ski, ar fi bine să nu facă greșeala să bea alcool. În plus, alcoolul deshidratează”, punctează dr. Mihaela Bilic.
Întrebată care sunt beneficiile pe care alcoolul le aduce organismul în funcție de sortiment, medicul a precizat că alcoolul rafinat, adică tăria, nu aduce niciun beneficiu corpului. „Băutura cea mai recomandată din punct de vedere medical este un pahar de vin pe zi. Alcoolul, prin definiție, este un toxic pentru toate celulele. Cu toate acestea un paharul de vin, datorită strugurilor și datorită antioxidanților, oferă organismului protecție împotriva bolilor de inimă și chiar împotriva cancerului. Cu o singură condiție: dacă este băut în cantități limitate”, menționează dr. Mihaela Bilic.
Aceasta completează că într-un pahar de vin contitatea de alcool este cuprinsă între 6 și 10%, motiv pentru care această băutură nu poate fi comparată cu o băutură rafinată. „Într-un pahar de vin putem să avem și beneficii pentru organism, în momentul în care optăm pentru o cană de vin fiert avem și mai multe avantaje, pentru că alcoolul se evaporă. Același lucru este valabil și în cazul unui pahar de țuică fiartă. Atunci mai degrabă ajungem la un suc îndulcit, care este parfumat și aromat. Acesta încălzește organismul”, conchide nutriționistul.