Europenii cheltuie, în medie, 192 de euro pe alimente în săptămâna de dinaintea Crăciunului, adică cu aproape 70% mai mult decât în săptămânile obișnuite. Cheltuielile în plus nu sunt o supriză, Crăciunul fiind unul dintre cele mai festive momente ale anului, însă aproape trei sferturi dintre europeni (70%) au dificultăți în momentul în care trebuie să depoziteze toate alimentele cumpărate.Din cauza lipsei de spațiu din frigider și din dulăpioarele din bucătărie, europenii recurg la metode alternative de depozitare. Studiul online, reprezentativ la nivel național, a fost realizat de Kantar media în Italia, Marea Britanie, Germania, Polonia și Franța, printre adulții de peste 16 ani (1000 de interviuri per piață).
Consumatorii care nu au mai au loc în frigider apelează la diverse spații: afară, în frig (38%), pe blatul și masa din bucătărie (16%), prin casă (11%), în bucătările, în cutii (10%) și în cuptor (5%).
În timpul sărbătorilor de Crăciun, numărul mediu de persoane pentru care europenii gătesc crește de la patru la șapte persoane. Peste jumătate (52%) dintre europeni au declarat că acesta este motivul pentru care cumpără mai multe alimente.Totuși, peste două treimi dintre respondenți (69%) au spus că le cresc cheltuielile doar pentru că ziua de Crăciun este cu totul specială.
Studiul dezvăluie și faptul că procesul de cumpărături alimentare din perioada sărbătorilor de iarnă contribuie la nivelul de agitație și stres resimțit de europeni, aproximativ un sfert dintre aceștia (23%) declarând că sunt îngrijorați de lipsa de spațiu de depozitare în preajma Crăciunului.