Un nou raport dat publicității de distileria scoțiană Ardbeg și de compania americană de cercetări spațiale NanoRacks a identificat niște diferențe substanțiale între aromele și gustul de whisky maturizat în spațiu și cel maturizat în mod tradițional. Obiectivul acestui studiu a fost de a observa modul în care terpenele — clasă de hidrocarburi naturale lichide, cu miros plăcut, care dau gust unor băuturi alcoolice precum este whisky-ul sau vinurile — se comportă în condiții de microgravitație.
În primă instanță cercetătorii au adunat mostre dintr-un distilat tânăr de Ardbeg, alături de mostre prelevate din interiorul unor butoaie de stejar speciale folosite pentru îmbătrânirea whisky-ului pe Pământ. Aceste mostre au fost trimise pe Stația Spațială Internațională în ianuarie 2012. După ajungerea acestor mostre pe orbită a fost pornit și procesul de îmbătrânire a unui lot din același whisky, în condițiile obișnuite folosite de producător. În luna septembrie mostra de whisky spațial a revenit pe Pământ unde a fost analizată și comparată cu whisky-ul din lotul de test.
„Am fost uimit de cât de diferite sunt aceste două băuturi”, a comentat Dr. Bill Lumsden, director al departamentului pentru distilare al companiei Ardbeg. Oamenii de știință au identificat niște mici diferențe în ceea ce privește concentrația diferitelor substanțe din whisky-ul îmbătrânit în spațiu, însă cele mai importante diferențe s-au înregistrat în ceea ce privește mirosul și gustul acestei băuturi.
Conform analizelor, whisky-ul maturizat în spațiu are un gust foarte concentrat în care se îmbină nuanțe de fructe afumate (prune, stafide și cireșe) cu arome de mentă, anason, scorțișoară și nu în ultimul rând șuncă afumată. Gustul acestui whisky este pregnant și rămâne pentru mult timp în gură.
Specialiștii în whisky au ajuns la concluzia că în condiții de microgravitație terpenele se comportă diferit.
Ardbeg nu este singura companie care a trimis băuturi alcoolice în spațiu. Un alt producător de whisky, distileria niponă Suntory a trimis recent o varietate de whisky-uri pe ISS pentru a studia la rândul său maturarea în condiții de microgravitație, scrie Agerpres.