Astronauții au pregătit fursecuri cu ciocolată pentru prima dată în spațiu pornind de la ingredientele obișnuite.
Niciunul dintre specialiști nu a avut cum să guste rezultatul experimentului, fursecurile fiind sigilate în pungi individuale.
Fursecurile seamănă cu produsele pe care le scoți de obicei din cuptor numai că a fost nevoie să fie coapte timp de două ore.
Diferența e uriașă față de timpul necesar pentru preparare pe Pământ, unde nu ai nevoie decât de 20 de minute pentru a obține același produs.
Fursecurile au ajuns într-un laborator din zona orașului Huston unde sunt păstrate congelate de la începutul lunii ianuarie.
Comandantul ISS Luca Parmitano și astronautul Christina Koch s-au fotografiat cu fursecuri și lapte în mâini la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), în decembrie, după ce și-au dus la bun sfârșit misiunea culinară.
„Am pregătit fursecuri spațiale și lapte pentru Moș Crăciun anul acesta”, nota astronautul Christina Koch pe Twitter.
Astronauții au făcut mai multe probe, începând de la timpul de preparare al primului fursec, de 25 minutes la 149 de grade Celsius. Când a fost scos din cuptor era crud. Rezultatele nu au fost mai bune nici pentru următoarele probe, când timpul de preparare a fost dublat de fiecare dată. Abia la a patra încercare, când fursecul a stat în cuptor pentru două ore, astronauții s-au declarat satisfăcuți de starea fursecului preparat.
„Așadar, data aceasta, văd semne de rumenire”, a exclamat Parmitano, care a transmis în direct tot procesul.
„N-aș putea să spun dacă e gata sau nu, dar cu siguranță nu mai arată ca o cocă”, a conchis comandantul.
Sursă foto: Pixabay/colaj