Femeile însărcinate pot bea alcool și cafea, susține o nouă carte controversată care își propune să risipească „miturile maternității”, scrie Daily Mail.
Atunci când rămâne gravidă, orice femeie primește sfaturi de la medici și apropiați că alcoolul, cafeaua, brânza nepasteurizată și țigări sunt pe lista de alimente interzise. Economista Emily Oster, școlită la Harvard, vine să demonteze aceste mituri și spune că vinul și cafea ce cauzează daune la copiii nenăscuți nu este nimic mai mult decât un „mit al maternității”.
De fapt, Oster își povestește propria experiență a gravidității, când a fost sfătuită să renunțe la cele patru cești de cafea pe zi. Femeia nu a vrut să renunțe la obiceiul ei, așa că a lansat o cercetare prin care a ajuns la concluzia că cei care lasă consumul de cafea la rate mai mari de avort spontan greșesc.
Despre alcool, Oster a fost sfătuită de către medicul ei că unul sau două pahare de vin pe săptămână sunt suficiente. Dar pentru că nu era convinsă, gravida a luat la puricat zeci de studii pentru a ajunge la date cât de cât bune.
„Acest lucru s-a întâmplat din cauză că eu am pregătirea de economist venit și am știut suficient pentru a citi numerele corect. Ceea ce am descoperit a fost surprinzator.”, a spus femeia.
Printre studii, Oster a analizat unul care a apărut în revista Pediatrics, unde concluzia era că doar un pahar pe zi a fost de ajuns pentru a pune copiii nenăscuți în pericol de a se naște cu probleme comportamentale.
„Problema este cocaina, nu un pahar ocazional de Chardonnay. Cocaina face din copilul tău un viitor adult mai susceptibil de a avea probleme de comportament„, a conchis Oster, care acum crede că femeile ar trebui să aibă unul sau două pahare de vin pe săptămână în timpul primului trimestru de sarcină, un pahar pe zi în a doua și a treia fără a se preocupa deteriorarea copilul lor.