În inima Bulgariei, la circa 200 de kilometri de capitala Sofia, între pantele muntelui Stara Planina, se produce peste jumătate din tot uleiul de trandafir folosit de industria cosmetică internațională, relatează Agerpres.
Acest ulei, numit de localnici „aur lichid”, datorită prețului ridicat, cuprins între 6.000 și 7.000 de euro/litru (între 8.100 și 9.400 dolari), se produce din soiul de flori Rosa Damascena. Sezonul trecut, vânzarea acestui produs a adus circa șase milioane euro (circa 8,1 milioane dolari).
„Pentru obținerea a numai un mililitru de ulei sunt necesare între 1.000 și 1.500 de petale ale acestei flori. Din circa 3,5 sau 4 tone se produce un litru de ulei”, au explicat, pentru EFE, surse din Institutul de stat al trandafirilor.
Acest organism, creat în 1967, de autoritățile comuniste de atunci, este unul dintre distilatorii de ulei cei mai importanți din Bulgaria, deși, după tranziția la democrație a țării, au apărut și firme private.
Reprezentanții Institutului, situat în orașul Kazanlak, capitala „Văii trandafirilor”, au refuzat să facă estimări privind volumul recoltei de anul acesta, motivând că sezonul, care se întinde din mai până la jumătatea lui iunie, nu s-a încheiat încă.
Totuși, au subliniat că nu se așteaptă să fie mai mică față de cea de anul trecut, când au obținut 4.000 de tone de petale, din care au extras 1.000 de litri de ulei de trandafiri.
„Am un hectar de plante și, până în prezent, am obținut circa patru tone, dar preconizez să ajung la circa cinci tone de petale la finalul sezonului”, a explicat omul de afaceri Mitko Kralev.
Pe durata recoltei, Kralev locuiește într-o rulotă, în apropierea plantației, pentru a supraveghea culesul „fetelor sale”, cum numește trandafirii.
Recoltarea se realizează manual, pentru a nu afecta aroma florilor, și se desfășoară de la 5 dimineața până la mijlocul zilei.
Aceste schimbări de temperatură prin care trec florile în timpul recoltării sunt responsabile cu obținerea unei substanțe mai bune pentru ulei.
De asemenea, faptul că iernile sunt suficient de blânde, astfel încât florile să nu înghețe, și calitatea solului roșu, „foarte solid și fertil”, sunt alte elemente care, potrivit lui Kralev, fac din Valea Trandafirilor un loc unic pentru industria de parfumuri.
Există foarte multe legende legate de modul în care au ajuns aici trandafirii, dar cea mai verosimilă este aceea că au fost aduși din Siria (de unde provine și numele Damascena), în timpul Imperiului Otoman.