Impozitarea bacșișului va crea neplăceri clienților

Impozitarea bacșișului va crea neplăceri clienților
Foto caracter ilustrativ
Publicat: 22/04/2014, 21:38
Actualizat: 06/09/2019, 11:04

Cu toate că acesta ar urmă să rămână opțional, chelnerii ar putea fi obligați să aibă o discuție stânjenitoare cu clienții în care să-i întrebe dacă și cât bacșiș vor lasă, astfel încât să poată trece suma pe nota de plată, aceasta fiind impozitată ulterior cu 16%.

„Este neplăcut pentru client să-l obligi să lase ceva în plus. Nu toți clienții lasă bacșiș”, spunea Cătălin Mahu, proprietarul lanțului de restaurante La Mama, potrivit Capital.

Dana Schițelea, manager Hanul lui Manuc, este de părere că inițiativa asociațiilor din domeniu, care au cerut impozitarea bacșișului, este în defavoarea cleinților.

„Pentru că, indiferent dacă primește un serviciu prost sau bun, mâncare proastă sau bună, este obligat să plătească bacșișul venit automat pe nota de plată. Iar pentru client acest lucru este, de fapt, o creștere a prețului cu 10%. Este posibil ca numărul clienților care vor trece pragul unui local să fie mai mic în viitor”, a explicat ea.

ANAT și FPTR au semnat un document pe care l-au transmis la începutul lunii aprilie Ministerului pentru IMM și Turism și Autorității Naționale pentru Turism și în care solicită, printre altele, impozitarea cu 16% a bacșișului lăsat de clienți în baruri, cafenele și restaurante.

„În turism, bacșișul este o sursă importantă de venit pentru chelneri, ospătari și barmani. El indică și cât de drăguț este acel personal. Ținând cont că se dă bacșiș în toate barurile și restaurantele, și se dă la negru, noi propunem ca acesta să fie impozitat cu 16%, așa cum se impozitează veniturile personale”, a declarat agenției Mediafax Lucia Morariu, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).

Ea spune că patronatele cer ca valoarea bacșișului să fie lăsată la latitudinea clientului, iar suma stabilită de acesta să fie introdusă pe nota de plată și impozitată cu 16%, urmând ca restaurantul să plătească această nouă taxă.

„Introducerea unei noi taxe, taxa pe bacșiș, aplicabilă pe nota de plată fiscală, nominal pe angajatul care prezintă nota de plată consumatorului, cu suportarea unui impozit de 16% pe suma acordată ca bacșiș de către consumator și fără a fi cumulate cu total venituri obținute de respectivul angajat”, se arată în documentul semnat de ANAT și FPTR.

Patronatele au transmis propunerea către autoritățile din turism, urmând ca acestea să o prezinte Guvernului.

„Suma plătită de client pentru ce a consumat va urma regimul fiscal obișnuit, cu TVA etc, iar propunerea noastră este ca bacșișul să fie taxat cu doar 16%. Astfel, dacă nota de plată este 100 de lei, chelnerul îl va întreba pe client dacă și cât vrea să lase bacșiș. Dacă acesta îi va spune că lasă, să zicem, 10 lei, acești 10 lei vor fi incluși și ei pe nota de plată. Diferența va fi că cei 100 de lei vor fi impozitați ca și până acum, cu TVA plus alte taxe, în timp ce pentru cei 10 lei, reprezentând bacșișul, restaurantul va plăti doar impozitul de 16%. În acest fel, și statul va câștiga ceva din acest bacșiș din care, până acum, nu obținea nimic, pentru că este plătit la negru”, a explicat Morariu.

Aceasta a adăugat că suma obținută din impozitarea bacșișului ar putea fi folosită pentru investiții în turism.

„Este o măsură bună, dar nu este cheia îndreptării turismului românesc. Mai întâi trebuie să scădem TVA pentru alimentația din turism de la 24% la 9%, așa cum se întâmplă în multe țări europene. Ni se spune tot timpul că trebuie să ne aliem la măsurile europene, atunci când se introduce o taxă, dar nimeni nu aduce acest argument ca să scadă taxe. Acum, când am solicitat impozitarea bacșișului, fiind o taxă în plus, este posibil să se aprobe”, a declarat Dragoș Răducan, vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Răducan spune că încă se dicută modalitatea de comunicare a bacșișului între client și chelner.

„Când cere nota, un client educat îi va spune chelnerului să treacă pe ea și un bacșiș de X lei. Pe notă va apărea o rubrică numită tips, unde va fi trecută suma plătită suplimentar de client. Există deja programe folosite și de restaurantele din România unde, pe nota de plată, apare tips, dar este 0. Oricum, dacă nu vrea, clientul poate să nu îi lase nimic chelnerului, caz în care pe nota de plată va apărea tips 0”, a aexplicat oficialul FPTR.

Recent, reprezentanții hotelierilor, cei ai Ministerului pentru IMM și Turism și ai Ministerului Finanțelor au format un „grup de lucru” unde s-au discutat mai multe posibile măsuri de redresare a turismului, printre care și impozitarea bacșișului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Românii sunt verificați. ANAF face măcel. Este obligatoriu în România
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor