Prima pagină » Magazin » Impozitarea bacșișului va crea neplăceri clienților

Impozitarea bacșișului va crea neplăceri clienților

Impozitarea bacșișului va crea neplăceri clienților
Ideea impozitării bacșișului va crea neplăceri clienților, susțin patronii de restaurante.

Cu toate că acesta ar urmă să rămână opțional, chelnerii ar putea fi obligați să aibă o discuție stânjenitoare cu clienții în care să-i întrebe dacă și cât bacșiș vor lasă, astfel încât să poată trece suma pe nota de plată, aceasta fiind impozitată ulterior cu 16%.

„Este neplăcut pentru client să-l obligi să lase ceva în plus. Nu toți clienții lasă bacșiș”, spunea Cătălin Mahu, proprietarul lanțului de restaurante La Mama, potrivit Capital.

Dana Schițelea, manager Hanul lui Manuc, este de părere că inițiativa asociațiilor din domeniu, care au cerut impozitarea bacșișului, este în defavoarea cleinților.

„Pentru că, indiferent dacă primește un serviciu prost sau bun, mâncare proastă sau bună, este obligat să plătească bacșișul venit  automat pe nota de plată. Iar pentru client acest lucru este, de fapt, o creștere a prețului cu 10%. Este posibil ca numărul clienților care  vor trece pragul unui local să fie mai mic în viitor”, a explicat ea.

ANAT și FPTR au semnat un document pe care l-au transmis la începutul lunii aprilie Ministerului pentru IMM și Turism și Autorității Naționale pentru Turism și în care solicită, printre altele, impozitarea cu 16% a bacșișului lăsat de clienți în baruri, cafenele și restaurante.

„În turism, bacșișul este o sursă importantă de venit pentru chelneri, ospătari și barmani. El indică și cât de drăguț este acel personal. Ținând cont că se dă bacșiș în toate barurile și restaurantele, și se dă la negru, noi propunem ca acesta să fie impozitat cu 16%, așa cum se impozitează veniturile personale”, a declarat agenției Mediafax Lucia Morariu, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).

Ea spune că patronatele cer ca valoarea bacșișului să fie lăsată la latitudinea clientului, iar suma stabilită de acesta să fie introdusă pe nota de plată și impozitată cu 16%, urmând ca restaurantul să plătească această nouă taxă.

„Introducerea unei noi taxe, taxa pe bacșiș, aplicabilă pe nota de plată fiscală, nominal pe angajatul care prezintă nota de plată consumatorului, cu suportarea unui impozit de 16% pe suma acordată ca bacșiș de către consumator și fără a fi cumulate cu total venituri obținute de respectivul angajat”, se arată în documentul semnat de ANAT și FPTR.

Patronatele au transmis propunerea către autoritățile din turism, urmând ca acestea să o prezinte Guvernului.

„Suma plătită de client pentru ce a consumat va urma regimul fiscal obișnuit, cu TVA etc, iar propunerea noastră este ca bacșișul să fie taxat cu doar 16%. Astfel, dacă nota de plată este 100 de lei, chelnerul îl va întreba pe client dacă și cât vrea să lase bacșiș. Dacă acesta îi va spune că lasă, să zicem, 10 lei, acești 10 lei vor fi incluși și ei pe nota de plată. Diferența va fi că cei 100 de lei vor fi impozitați ca și până acum, cu TVA plus alte taxe, în timp ce pentru cei 10 lei, reprezentând bacșișul, restaurantul va plăti doar impozitul de 16%. În acest fel, și statul va câștiga ceva din acest bacșiș din care, până acum, nu obținea nimic, pentru că este plătit la negru”, a explicat Morariu.

Aceasta a adăugat că suma obținută din impozitarea bacșișului ar putea fi folosită pentru investiții în turism.

„Este o măsură bună, dar nu este cheia îndreptării turismului românesc. Mai întâi trebuie să scădem TVA pentru alimentația din turism de la 24% la 9%, așa cum se întâmplă în multe țări europene. Ni se spune tot timpul că trebuie să ne aliem la măsurile europene, atunci când se introduce o taxă, dar nimeni nu aduce acest argument ca să scadă taxe. Acum, când am solicitat impozitarea bacșișului, fiind o taxă în plus, este posibil să se aprobe”, a declarat Dragoș Răducan, vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Răducan spune că încă se dicută modalitatea de comunicare a bacșișului între client și chelner.

„Când cere nota, un client educat îi va spune chelnerului să treacă pe ea și un bacșiș de X lei. Pe notă va apărea o rubrică numită tips, unde va fi trecută suma plătită suplimentar de client. Există deja programe folosite și de restaurantele din România unde, pe nota de plată, apare tips, dar este 0. Oricum, dacă nu vrea, clientul poate să nu îi lase nimic chelnerului, caz în care pe nota de plată va apărea tips 0”, a aexplicat oficialul FPTR.

Recent, reprezentanții hotelierilor, cei ai Ministerului pentru IMM și Turism și ai Ministerului Finanțelor au format un „grup de lucru” unde s-au discutat mai multe posibile măsuri de redresare a turismului, printre care și impozitarea bacșișului.