Prima pagină » Magazin » În România se cultivă „aurul roșu”: un kilogram costă 14.000 de euro

În România se cultivă „aurul roșu”: un kilogram costă 14.000 de euro

În România se cultivă „aurul roșu
Călugării budiști îl asociază cu înțelepciunea, Michelangelo l-a folosit când a pictat Capela Sixtină, iar azi această plantă este mai scumpă ca aurul. Justificat deoarece pentru un kilogram se recoltează peste 200.000 de flori, iar pentru un gram de pudră este nevoie de câteva sute de stamine. Și asta în condițiile în care fiecare floare înflorește o singură dată pe an, timp de o săptămână, iar staminele trebuie culese manual. Planta cu pricina este șofranul.

Un spaniol a investit zeci de mii de euro pentru procurarea pământurilor în România, pentru a pune pe picioare o afacere profitabilă cu șofran. Spaniolul Guzman Aparitio a cumpărat 15 hectare de teren în comuna Bustunchin. Nu a început să le cultive pe toate, pentru că l-ar fi costat 45.000 de euro. Bani pe care i-ar recupera totuși rapid, informează Business Magazin. 

„În piața de desfacere, aici în Spania, de exemplu, se vinde cu 8.000 de euro kilogramul și în Europa este în jur de 14.000 pe kilogram”, spune Guzman Aparitio, potrivit sursei citate mai sus. Spaniolii îl folosesc la paella, căreia îi dă culoarea galben-roșiatică specifică. Italienii îl adaugă în celebrele lor risotto-uri, iar indienii îl pun și la dulciuri.
 
Șofranul  conține i o concentrație aparte de antioxidanți, în special carotenoizi – provitamina A, vitamine din grupul B, peste 150 de compuși volatili și aromatici etc și în trecut a fost folosit pentru a trata diferite maladii. Azi este folosit și ca antidepresiv, dar și pentru a lupta cu insomniile deoarece are un ușor efect sedativ.