În România se cultivă „aurul roșu”: un kilogram costă 14.000 de euro
Un spaniol a investit zeci de mii de euro pentru procurarea pământurilor în România, pentru a pune pe picioare o afacere profitabilă cu șofran. Spaniolul Guzman Aparitio a cumpărat 15 hectare de teren în comuna Bustunchin. Nu a început să le cultive pe toate, pentru că l-ar fi costat 45.000 de euro. Bani pe care i-ar recupera totuși rapid, informează Business Magazin.
„În piața de desfacere, aici în Spania, de exemplu, se vinde cu 8.000 de euro kilogramul și în Europa este în jur de 14.000 pe kilogram”, spune Guzman Aparitio, potrivit sursei citate mai sus. Spaniolii îl folosesc la paella, căreia îi dă culoarea galben-roșiatică specifică. Italienii îl adaugă în celebrele lor risotto-uri, iar indienii îl pun și la dulciuri.
Șofranul conține i o concentrație aparte de antioxidanți, în special carotenoizi – provitamina A, vitamine din grupul B, peste 150 de compuși volatili și aromatici etc și în trecut a fost folosit pentru a trata diferite maladii. Azi este folosit și ca antidepresiv, dar și pentru a lupta cu insomniile deoarece are un ușor efect sedativ.