Se pare că ihtiocolul (cleiul de pește – extras din vezica peștilor) se află pe pe lista de ingrediente a berii la halbă și este foarte probabil să se regăsească și în berea pe care ați consumat-o dvs. astfel de-a lungul timpului. Încă din secolul XIX, acest ingredient a fost folosit în scopul creșterii clarității berii. Totodată, o face mai luminoasă și, astfel, mai atrăgătoare pentru consumatori. Ingredientul este folosit de producătorii de bere, fie că vorbim despre giganții în domeniu sau despre microberării.
Prezența acestui ingredient a devenit însă o problemă pentru vegetarieni și vegani, mulți dintre ei nu au realizat până acum că trebuie să fie atenți la acest aspect.
Există însă berării care au renunțat deja la acest ingredient. Spre exemplu, berăria Twisted Barrel din Anglia a decis să nu folosească acest ingredient la scurt timp după fondarea companiei, în 2014. Fondatorul acestei companii, Tim Boswarth, a devenit vegan în urmă cu doi ani și a declarat pentru BBC că a fost șocat atunci când a aflat despre acest ingredient.
„Este destul de dezgustător dacă stai să te gândești, chiar și pentru oamenii care consumă carne; este pur și simplu un lucru despre care nu se discută.Nimeni nu vrea să se promoveze prin a spune că filtrează berea prin intermediul peștilor morți”, a declarat el în interviul acordat BBC.
În afară de aspectele etice care țin de veganism, producătorul a observat că acest ingredient alterează și aroma berii. „Din ce în ce mai mulți oameni știu acum că berea nu trebuie să fie clară – nu contează cum arată, iar cleiul de pește este folosit doar din considerente estetice.”