Înțepătura țânțarului Ixodes holocyclus poate avea efecte neașteptate, ducând inclusiv la alergie la carnea roșie.
Mai mult de 800 de oameni care trăiesc lângă Sydney au devenit alergici la carnea roșie după ce au fost înțepați de acest tip de țânțar. În cazuri extreme se poate ajunge chiar la scăderea bruscă a presiunii sanguine, comprimarea căilor aeriene și, în final, moarte.
În mod normal, cei atacați de țânțar nu sunt oamenii, ci animalele lor de companie. Majoritatea oamenilor, chiar dacă sunt înțepați de această insectă, nu au parte de efecte adverse.
Cazuri noi încep să apară și pe coasta estică a Australiei, în mai multe părți ale SUA și chiar în Europa.
Sheryl van Nunen, medic alergolog, spune că primul pacient cu alergie la carne rosie s-a prezentat la el în urmă cu 20 de ani. La mulți ani distanță, în anii 2000, a mai avut de-a face cu câteva cazuri de oameni cu alergii la carne rosie, însă nu și la alt fel de carne. Singurul punct comun în cazul acestor pacienti era faptul că mâncaseră carne de mamifer, după care căile respiratorii li s-au comprimat, în unele cazuri apărând și șocul anafilactic (la jumătate de oră de când mâncaseră).
Toți avuseseră, la un moment dat, o reacție locală puternică la o înțepătură de țânțar.
Dacă în cele mai multe dintre cazuri, în urma înțepăturii unui țânțar apare o mică umflătură roșie, în cazul acestor pacienți zona dureroasa avea 10 – 15 cm în diametru, aceasta fiind înconjurată, la rândul său, de un cerc roșiatic.
S-a descoperit în cele din urmă că de vină era o substanță transmisă de țânțar (galactose-alpha-1,3-galactose sau alpha-gal), luată de la mamifere înțepate anterior și transmisă omului, scrie BBC.