Jamie Oliver, idolul bucătarilor, criticat din cauza unor probleme de igienă în restaurantul său

Publicat: 09 05. 2014, 15:05
Actualizat: 29 09. 2018, 04:51

Inspectorii britanici au descoperit în măcelăria și restaurantul celebrului maestru bucătar excremente de șoareci, carcase mucegăite și carne de vită Wagyu expirată.

Măcelăria Barbecoa a primit nota 1 pe o scală de 1 la 5 din partea Food Standards Agency – agenția pentru norme alimentare din Marea Britanie -, care a decis că, în urma inspecției efectuate pe 8 ianuarie, „este nevoie ca ameliorări majore să fie făcute” în restaurantul lui Jamie Oliver. La subsol au fost găsite carcase acoperite cu mucegai, în timp ce prețioasele saramuri, precum „caña de lomo” – mușchi de porc iberic uscat – erau vândute, în ciuda faptului că datele de expirare erau depășite, relateză The Times.

Măcelăria, care aprovizionează, printre altele, restaurantul lui Jamie Oliver, situat la etajul aceleiași clădiri, avea și săli de baie neadecvate, ușile frigiderelor și ale camerelor frigorifice erau murdare, iar în aer se simțea „un miros puternic” de excremente de șoareci.

Grupul condus de Jamie Olivier, care a ales să închidă măcelăria pentru 24 de ore pentru a administra această criză, a afirmat că mucegaiul găsit pe carcase nu le face pe acestea să devină „improprii pentru consumul uman”.

Restaurantul celebrului bucătar britanic se laudă cu faptul că propune un meniu pe bază de cărnuri care sunt „uscate natural până la 70 de zile”, argumentând că mucegaiul reprezintă „o etapă naturală” în uscarea cărnii, dar nu o face periculoasă pentru consum. Preparatele servite în acest restaurant londonez pot să depășească 100 de lire sterline (122 euro).

Maestrul bucătar britanic Jamie Oliver a început să gătească în localul părinților săi, The Cricketers, din Clavering, Essex, la vârsta de opt ani și foarte repede a făcut o pasiune pentru gătit, care nu l-a părăsit în perioada instruirii de la restaurantele Neal Street și River Cafe.

În 2002, el a deschis restaurantul Fifteen în Londra și fundația de caritate asociată, The Fifteen Foundation, care continuă să instruiască persoane tinere dezavantajate pentru a deveni bucătari-șef. În momentul de față, mai sunt încă trei restaurante Fifteen în lume, la Cornwall, Amsterdam și Melbourne, de curând Jamie deschizând și un lanț de restaurante centrale în Regatul Unit, care se numesc Jamie’s Italian.