Afirmațiile sale survin după ce președintele comitetului din ministerul sănătății, Dr. Sarah Wollaston, s-a întrebat dacă Jeremy Hunt, secretarul de stat pentru sănătate, s-a folosit de influența politică pentru a amâna publicarea raportului PHE (Public Health England), referitor la o eventuală taxă.
„I-am spus premierului că știu din propria experiență cât de nociv este zahărul. Grupurile de lobby ale producătorilor alimentari și de băuturi ar putea să mă prezinte drept un bucătar vedetă, care se întinde mai mult decât plapuma. Totuși, eu îmi susțin argumentele cu dovezile furnizate de medici și oameni de știință”, a spus Jamie Oliver, pentru Daily Mail, publicație citată de The Guardian.
Taxa pe zahăr ar urma să adauge 7 pence la prețul unei doze de băutură carbogazoasă de 300 ml. Marți, dr. Alison Tedstone, directorul departamentului de monitorizare a dietelor și obezității din PHE, a declarat că taxa pe zahăr ar putea duce la scăderea numărului cazurilor de obezitate în rândul copiilor.
Chiar dacă Oliver a sugerat că este privit precum un „clovn”, de către companiile alimentare, bucătarul-vedetă a spus că există dovezi clare, culese din Mexic și Franța, care arată că taxa pe zahăr duce la scăderea vânzărilor de sucuri nesănătoase.
Oliver a fost criticat de președintele lanțului de pub-uri Wetherspoons din Marea Britanie, Tim Martin, care a spus că taxa bucătarului ar scoate milioane de lire sterline din buzunarele contribuabililor. „Jamie Oliver conduce restaurante pentru o clientelă de vârf. El fie favorizează elitele, fie nu cunoaște realitatea oamenilor din jur. Asemenea propuneri din partea lui Jamie Oliver vor duce la falimentarea localurilor britanice”, a spus Martin.