Kadir Nurman, considerat „inventatorul” chebabului, a murit
Kadir Nurman, un imigrant turc care este considerat „inventatorul” chebabului, a decedat la Berlin, la vârsta de 80 de ani, informează bbc.co.uk.
Conform sursei citate, consumul de carne tăiată mărunt de pe un suport metalic este o tradiție în Turcia, dar inovația lui Kadir Nurman a fost aceea de a înfășura bucățelele de carne într-o lipie.
În anii ’70, observând ritmul alert al vieții urbane din Berlinul occidental, Kadir Nurman a deschis un chioșc, unde vindea chebab – carne la grătar și salată înfășurate într-o lipie -, astfel încât berlinezii să poată mânca din mers ceva rapid și gustos.
Cu toate că, probabil, există și alți inventatori ai chebabului, contribuția lui Kadir Nurman a fost recunoscută de Asociația producătorilor turci de chebab în 2011, după cum notează bbc.co.uk.
Chebabul a devenit unul dintre preparatele fast-food preferate în Germania. În prezent, în Germania, există 16.000 de chioșcuri de chebab, din care peste 1.000 sunt numai la Berlin.
Companiile germane care produc carnea și utilajele pentru chebab reprezintă 80% din piața Uniunii Europene, conform lui Steve Evans, reporterul BBC la Berlin.
Kadir Nurman, care a emigrat în Germania în anii ’60, nu și-a patentat invenția și astfel nu a obținut niciun profit din câștigurile uriașe din vânzările de chebab.
În 2011, într-un interviu acordat postului de radio Frankfurter Rundschau, Kadir Nurman a declarat că este fericit că un număr atât de mare de turci își câștigă existența din vânzarea de chebab și că această gustare este pe placul a milioane de oameni.