Vedetele evenimentului sunt plăcintele, care vor atinge dimensiuni record, în toate formele și pentru toate gusturile, preparate după de rețete tradiționale din toate zonele țării, anunță organizatorii festivalului. „Fiind an Centenar, vom sărbători Unirea în gusturi și-n plăcinte!”, se arată într-un comunicat citat de Mediafax.
Sloganul evenimentului este „La plăcinte Înainte!” și sunt așteptați bucătari care vor pregăti delicatesele sub ochii spectatorilor. Ei promit plăcinte crețe de Maramureș servite cu horincă, poale-n brâu moldovenești, plăcinte din Munții Apuseni, plăcinte de pe Târnava, și placinte muntenești, mocănești, ciobanești cu brânză de burduf, plăcinte dobrogene cu brânză sărată, oltenești cu brânză de burduf și praz și plăcinte boierești.
Iată o rețetă de plăcinte poale-n brâu:
Nu lipsesc din oferta organizatorilor plăcinte învârtite, plăcinta de casă sârbească cu dovleac, cu mere și scorțișoară, cu brânză și spanac, cu brânză dulce și stafide, macedoneene cu telemea și mărar, turte țărănești coapte pe plită simple sau umplute, dulci sau sărate.
Iată o rețetă de plăcintă dobrogeană:
Evenimentul include concursuri de gătit și de pregătit plăcinte, de preparate culinare românești pregătite în familie, activități interactive atât pentru cei mici cât și pentru cei mari, ateliere de creație în aer liber (desen, pictură pe față, atelier de obiecte meșteșugărești).