Prima pagină » Magazin » Legătura dintre grupele de sânge și riscul unor afecțiuni

Legătura dintre grupele de sânge și riscul unor afecțiuni

Legătura dintre grupele de sânge și riscul unor afecțiuni
Fiecare grupă sanguină este corelată cu un risc mai mare de apariție a anumitor boli, susțin unii oameni de știință, potrivit Yahoo! Health.

Persoanele care au grupa de sânge 0 au un risc mai mic de a avea probleme cardiovasculare, potrivit Yahoo! Health. 

Cei cu grupa 0 de sânge au niveluri mai mici ale unei proteine care joacă un rol important în coagularea sângelui și formarea de cheguri de sânge care pot cauza atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale, este de părere Kristine Alexander, cercetător la Universitatea din Vermont.

De asemenea, un studiu arată că persoanele cu grupa 0 de sânge trăiesc mai mult decât cele cu altă grupă.

Cât despre persoanele cu grupa de sânge AB, acestea au un risc mai mare de a suferi de probleme cu memoria pe măsură ce îmbătrânesc. Aproximativ 4% din populația lumii are grupa de sânge AB, iar un studiu al cercetătorilor americani sugerează că ar putea exista o legătură între această grupă sangvină rară și instalarea, în a doua parte a vieții, a tulburărilor cognitive, comparativ cu celelalte grupe de sânge.

De asemenea, cercetări recente au relevat că persoanele care au grupele de sânge A sau B au un risc mai mare de a se îmbolnăvi de malarie, comparativ cu cei cu grupa 0. Cât privește riscul de cancer, cei ce au grupa de sânge 0 prezintă un risc mai mic de a face cancer gastric.

„Cauza principală a cancerului gastric este un microb. Bacteria numită Helicobacter pylori este una dintre cele mai cunoscute cauze infecțioase ale cancerului gastric. Motivul pentru care tipul A de sânge – și posibil și B – este la un risc crescut de cancer gastric este legat de răspunsul inflamator diferit. Aceste persoane sunt mai predispuse la efectul acestei bacterii”, au descoperit cercetătorii.

„Deși credem că grupele non 0 au un risc mai mare cu 10-12% de boli cardiovasculare, poți combate asta cu schimbarea factorilor de risc, precum greutate, dieta și exerciții fizice”, au mai arătat nutriționiștii.