Proba de la cantina săracilor le-a pus la grea încercare concurenților de la MasterChef abilitățile de lucru în echipă și sub presiune, contra-cronometru. Cele doua echipe, cea roșie și cea albastră, au pregătit meniuri tradiționale pentru cantina săracilor, unde au avut de hrănit nu mai puțin de 400 de persoane. Pentru echipa care a pierdut această probă, cea albastră, seara s-a încheiat cu proba sub presiune, în urma căreia Aurelia și Dorin au fost eliminați. Telespectatorii Pro Tv au fost și ei alături de concurenții „MasterChef”, show pe care și l-au trecut în programul de 1 Mai, astfel că emisiunea a fost lider absolut înregistrând la 22.11 un vârf de audiență la nivelul publicului său țintă de 15,7 puncte de rating și 35,3 % cota de piață, adică de peste 11 ori mai mult față de Antena 1 care abia obținea 1,4 puncte de rating si 3,1 % cota de piata.
„MasterChef” a fost lider detașat de audiență pe toate segmentele de public. Pro Tv a codus pe publicul comercial din mediul urban cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o audiență medie de 10,7 puncte de rating și 27,6 procente din cota de piață, mai mult decât triplu față de Antena 1 care abia aduna 3,4 puncte de rating și 8,8 % cota de piață. Și pe publicul din mediul urban Pro Tv a condus cu o medie de 8,7 puncte de rating și 19,1 % cotă de piață, mai mult decât dublu față de Antena 1 care s-a clasat a patra, după Antena 3 și Kanal D, cu o medie de 3,5 puncte de rating și 7,7 % cotă de piață. Și la nivelul întregii populații a țării „MasterChef” nu a avut rival, Pro Tv fiind primul în topul audiențelor cu o medie de 7,9 puncte de rating și 17,6 % cotă de piață, în timp ce Antena 1 s-a clasat abia pe locul al treilea, după Kanal D, cu 3,9 puncte de rating și 8,7 % cotă de piață.
La cantina săracilor stresul ș-a spus cuvântul, astfel că tensiunile nu au întârziat să apară între concurenți. Sissoko, liderul echipei albastre, s-a lăsat condus de emoții și nu a reușit să își țină în frâu oamenii decât către finalul probei, astfel ca nu mică le-a fost surpriza juraților să constate că ostropelul pregătit de ei a fost mult prea gătit și fără gust. La polul opus, Bogdan Alexandrescu, liderul echipei roșii, a demosntrat că poate fi și dur atunci când e nevoie: oamenii săi au părut mai bine organizați, deși neînțelegerile cu echipa adversă nu au fost puține. Un bucătar adevărat tratează mâncarea cu același respect, indiferent că gătește acasă, pentru vip-uri sau pentru oameni simpli și asta a fost sarcina concurenților marți seară. Timp de patru ore cât au avut la dispoziție, concurenții au trebuit să gătească ciorbă țărănească de văcuță, ostropel de pui cu piure de cartofi și plăcintă cu mere (echipa albastră) si ciorbă de salată verde cu afumătură, tochitură de porc cu mămăligă și plăcintă cu brânză și stafide (echipa roșie). „E o cantitate de mâncare pe care nu am făcut-o niciodată”, a mărturisit Bogdan, în vreme ce Izaura a recunoscut: „acesta „a fost singurul moment din aceasta comepetiție cînd am simțit că cedez fizic”. „Aș fi delicat să spun că e obositor, e stresant, scoate vlaga din tine”, a completat Sissoko.
La finalul probei, în urma voturilor celor care au mâncat la cantină, ambele echipe au primit puncte și astfel s-a ales echipa câștigătoare: echipa roșie a ieșit învingătoare pentru gustul bun al mâncării pe care a pregătit-o, în vreme ce echipa albastră, deși a mizat pe farmecul Andreei de a atrage mai multe voturi, a pierdut. Învinșii, cei din echipa albastră condusă de Sissoko, au intrat sub clocotul probei sub presiune, acolo unde s-au intalnit cu un maestru bucătar de talie internațională, Chef Henrik Sebok.
Celebru în toată lumea, invitatul de la „MasterChef” le-a arătat concurenților cum să gătească un fel de mâncare inedit pe bază de carne de căprioară și homar, urmând ca cei intrați la proba sub presiune să reproducă întocmai acest fel. Iar misiunea i-a pus pe mulți în încurcatură. La final, dupa ce jurații și invitatul acestora au gustat din preparatele concurenților, au curs și comentariile usturătoare. Nimeni nu a reușit să atingă nivelul farfuriei pregătite de Chef Henrik Sebok, cu toate acestea primele trei farfurii care si-au indeplinit cât de cât misiunea au fost desemnate cele create de Izaura, Mimi si Andreea. La polul opus, Sissoko, Dorin, Alexandru, Aurelia și Mehrzad au fost cei care au prezentat cele mai dezamăgitoare farfurii. Momentele acestea au fost de-a dreptul cumplite pentru Sissoko, care s-a simțit tot timpul responsabil pentru intrarea la proba sub presiune. Acesta a mărturisit că își asumă toată vina pentru că și-a adus coechipierii în acest test și că, în opinia sa, cel care ar trebui să plece acasă este chiar el. Decizia juriului și a lui Chef Henrik Sebok a fost însă alta: Aurelia și Dorin au lăsat șorțurile și și-au luat la revedere de la ceilalți colegi și de la platoul „MasterChef”, fiind eliminați, în vreme ce emotivul Sissoko a primit încă o șansă pentru că, deși farfuria sa nu a fost deloc impresionantă, a dat dovada ca stăpânește foarte bine tehnica gătitului.
Marțea viitoare, de la ora 20.30, urmează noi provocări pentru cei 15 concurenți rămași în cursa pentru titlul de „MasterChef”.