MENIU DE CRĂCIUN. Meniul pentru masa de Crăciun poate costa până la 500 de lei, suma fiind de cel puțin 370 de lei dacă se preferă preparate tradiționale, în timp ce o masă mai ușoară, fără porc, scoate din buzunar minimum 220 de lei.
O masă tradițională de Crăciun – care cuprinde tobă, caltaboș, șuncă, cârnați, lebăr, brânză, ouă umplute, salată de boeuf, piftie de porc, sarmale, friptură, cozonac și o prăjitură – poate costa o familie între 370 și 500 de lei.
Astfel, pentru aperitivul tradițional, costurile ajung până la 100 de lei, din care se pot cumpăra 500 grame de tobă (între 10 și 15 lei), caltaboș (opt lei), șuncă (între 16 și 20 de lei), cârnați (între 15 și 30 de lei), lebăr (șapte lei) și 200 de grame de telemea (20 de lei).
MENIU DE CRĂCIUN.Pentru o porție de 10 ouă umplute se adaugă 20 de lei, iar o porție de salată boeuf poate costa până la 40 de lei (1,9 lei un kilogram de morcovi, 2 lei un kilogram de cartofi, 3,5 lei jumătate de kilogram de rădăcină de pătrunjel și jumătate de păstârnac, 7 lei o cutie de mazăre și între 20 și 23 de lei un kilogram de piept de pui).
Pentru piftia de porc ar trebui alocat un buget de 30 de lei , iar sarmalele și carnea pentru friptură adaugă în costul total 70-80 de lei.
Orice masă tradițională de Crăciun include și cozonac, acesta putând fi cumpărat cu 7,89 de lei, produs de o firmă românească, dar și cu 91,25 de lei, pentru unul ceva mai mare, produs de o firmă italiană.
Dacă desertul se completează cu o prăjitură, făcută în casă sau cumpărată, costul meniului poate crește cu 30-40 de lei.
MENIU DE CRĂCIUN.Băutura pentru masa de Crăciun urcă și ea costul meniului. Acesta poate, astfel, chiar să depășească 500 de lei, având în vedere că o sticlă de pălincă se vinde la prețuri cuprinse între 38 și 85 de lei, iar o sticlă de vin poate fi cumpărată cu sume cuprinse începând cu 10 lei.
Un meniu de Crăciun mai ușor poate costa între 220 și 400 de lei, în funcție de produsele alese și de mărci.
Dacă un astfel de meniu cuprinde icre, acestea pot fi cumpărate cu prețuri cuprinse între doi lei, în cazul unei salate simple, și 47 de lei, dacă se aleg icrele de somon.
MENIU DE CRĂCIUN.Pentru brânză mozzarela se poate plăti până la 20 de lei, o bucată de cașcaval de 500 de grame costă între 20 și 36 de lei, iar 200 de grame de bânză feta – 20 de lei. Dacă la aperitiv se adaugă și preparat din mușchi, prețul acestuia variază între 30 de lei, în cazul celui țigănesc, și 67 de lei pe kilogram, dacă este ales de vită, uscat.
Dacă meniul de Crăciun include și o salată de țelină cu piept de pui, costul total crește cu 26 de lei.
Pentru o porție de piftie de curcan, cei interesați trebuie să scoată din buzunar 35 de lei, la care se poate adăuga o friptură de pui – între 25 și 30 de lei.
Un cozonac și o sticlă de vin cresc costul total al meniului, în varianta „light” a acestuia, cu o sumă între 20 și 100 de lei.