MENIU DE PAȘTE. Trei rețete de COZONAC
REȚETA COZONAC O singură felie de cozonac are până la 180 de kilocalorii afirmă medicii nutriționiști, motiv pentru care aceștia ne recomandă o singură felie pe zi, de preferat în afara meselor principale, ca aliment dulce.
Cozonac – REȚETA 1
REȚETA COZONAC Ingrediente:
â— 3.5 kilograme de făină albă,
â— o lingură de sare,
â— 200 de grame de zahăr,
â— un litru de lapte călduț,
â— patru gălbenușuri și patru ouă întregi,
â— 150 de grame de unt sau margarină,
â— 200 de mililitri de ulei,
â— două esențe de rom,
â— coajă rasă de la 2 lămâi mari.
REȚETA COZONAC Maia:
â— 175 de grame de drojdie proaspătă,
â— 100 de grame de zahăr,
â— jumătate de litru de lapte călduț.
REȚETA COZONAC Umplutură:
â— un kilogram și jumătate de nucă măcinată,
â— coajă rasă de la o lămâie sau scorțișoară,
â— o lingură cu vârf de cacao,
â— 550 de grame de zahăr,
â— stafide înmuiate peste noapte în apă călduță cu rom.
Pentru uns:
â— câteva linguri de ulei pentru uns tăvile,
â— trei ouă,
â— o lingură cu vârf de smântână.
REȚETA COZONAC Mod de preparare
Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, exceptând laptele care trebuie sa fie călduț. Se amestecă toate ingredientele pentru maia până se dizolvă drojdia. Se pune făină într-un lighean mare și se face gaură în mijloc. Se toarnă în acea gaură maia. Se lasă în jur de 30 minute, până drojdia se activează și veți observa că maiaua devine spumoasă.
Se adaugă laptele, cele 200 de grame de zahăr, sarea se presară pe margine, nu direct peste maia, și se începe frământatul aluatului până devine destul de omogen. Se adaugă apoi ouăle bătute și se frământă.
REȚETA COZONAC Apoi, se adaugă untul sau margarina și se frământă până când untul nu se mai vede. La final se adaugă uleiul, coaja de lămâie și esența de rom și se frământă amestecul timp de 30 de minute, până când aluatul nu mai este lipicios. Vasul se acoperă cu un prosop și se lasă la crescut, într-un loc călduț, timp de două ore. Aluatul trebuie să se tripleze în volum.
După ce aluatul a crescut, pe masa de lucru, dată cu făină, se împarte aluatul în cinci bucăți egale. Fiecare bucată se frământă ușor, doar cât să aibă o formă rotundă, asemănătoare cu cea a unei chifle. Se acoperă cu un prosop și se lasă la crescut timp de 30 de minute. Între timp, se amestecă ingredientele pentru umplutură.
Apoi, se iau cinci tăvi mai late și cu pereți mai înalți, care se ung bine cu ulei, inclusiv pe margini. Apoi se ia fiecare bucată de aluat și se întinde cât o foaie subțire de un deget, peste care se pune umplutura. Aluatul se rulează ușor, în așa fel încât să nu iasă umplutura. Cozonacii se așază în tavă, se acoperă cu prosoape și se lasă la crescut timp de o oră.
Între timp, cuptorul trebuie încins la 180 de grade. Înainte de a fi băgați în cuptor, cozonacii sunt unși cu ouă bătute și cu smântână. Apoi, cozonacii se lasă în cuptor timp de o oră.
Sursă: e-retete.ro
Cozonac – RETETA 2
REȚETA COZONAC Ingredinte de aluat:
â— un kilogram de făină
â— 50 de grame de drojdie
â— 250 de grame de zahăr
â— 500 de mililitri de lapte de 3,5% grăsime
â— 200 de grame de grăsime, ulei și unt topit
â— cinci gălbenușuri
â— o linguriță rasă de sare
â— arome – coajă rasă de lămâie, portocală, esență de rom, vanilie
REȚETA COZONAC Ingredinte pentru umplutură:
â— cremă de mac, din mac măcinat, fiert în lapte cu zahăr și vanilie
â— rahat
â— nucă
REȚETA COZONAC Mod de preparare:
Într-un castron mai mare se cerne făina, de preferat de două ori, deoarece așa iese mai pufoasă. Apoi se încălzește laptele, în care se dizolvă zahărul și vanilia. Maiaua se face din drojdie cu puțină făină și câteva linguri din laptele preparat deja, care nu trebuie să fie fierbinte, se adaugă rahatul și nuca și se lasă la un loc cald timp de 15 minute ca să crească.
Galbenușurile de ou se frecă cu sare, coaja de lămâie și portocală. Se adaugă maiaua împreună cu restul de lapte călduț. Întreaga compozoție se freamătă până când devine un conținut omogen. Pe măsură ce aluatul se leagă, se adaugă și grăsimea, uneliul sau untul care a fost topit în prealabil. După ce a-ți frământat preț de 30 de minute întregul conținut, se lasă aluatul la crescut, într-un loc cald și ferit de curent timp de o oră și jumătate.
După ce aluatul a crescut, acesta se împarte în două, pentru că din compoziție vor ieși doi cozonaci. Apoi, fiecare jumătate se împarte iar în două. Pe suprafața de lucru se presează făină din abundență și se ia fiecare jumătate în parte de aluat și se întinde bine cu un făcăleț. Se adaugă umplutura și se rulează, după care se iau două suluri și se împletesc. Se așează în tăvile speciale pentru cozonac și se mai lasă la crescut timp de 40 de minute. Apoi se ung cozonacii cu gălbenuș de ou amestecat cu lapte. Înainte de a-i băga la cuptor se presară pe cozonaci făină, mac sau susan. Se bagă în cuptorul încălzit în prealabil la 180 de grade și se lasă timp de 45 de minute.
Sursă: Gabriela Cara
Cozonac – REȚETA 3
REȚETA COZONAC Ingrediente pentru aluat:
â— un kilogram de făină
â— patru gălbenușuri
â— 200 de grame de zahăr
â— 60 de grame de drojdie
â— sare
â— 400 de mililitri de lapte
â— 200 de grame de unt
REȚETA COZONAC Ingredinte pentru umplutură:
â— 200 de grame de miez nucă măcinat
â— 100 de grame de stafide
â— 40 de grame de cacao
â— 100 de grame de rahat asortat de fructe
â— 100 de grame de zahăr
â— vanilie
REȚETA COZONAC Mod de preparare:
Laptele călduț se amestecă cu drojdia, zahărul, gălbenușurile, untul moale, un praf de sare, se frământă bine într-o încăpere călduroasă. Se frământă bine până ce se dezlipește de mâini, se bate de masa de 50 ori și se lasă la dospit.
Cand a crescut se împarte în două bucăți. Fiecare bucată se umple cu umplutura. Se rulează și se așează în tava unsă cu puțin ulei. Se lasă să crească în tava după care se întroduce la cuptor. Se coace la foc mediu timp de 40 de minute și apoi când se răcește cozonacul se pudrează cu zahăr pudră.
Sursă: Bucătăria Românească