Cele mai frecvente mituri legate de alimentație care pot fi desființate cu ușurință sunt cele legate de consumul de zahăr, dietele vegetariene și detoxifierea organismului, scrie lyla.ro.
Celulele canceroase se hrănesc cu zăhar
Numeroase voci spun că un consum ridicat de zahăr este asociat cu un risc crescut de apariție a cancerului, însă celulele canceroase nu se hrănesc cu zahăr. Portivit Institutului Național de Cancer din SUA și Societății Americane a Bolnavilor de Cancer, legătura dintre consumul de zahăr și cancer este un pur indirectă. Consumul ridicat de zahăr predispune la îngrășare, la supraponderabilitate și la obezitate, iar greutatea corporală în exces este, într-adevăr, un factor care crește riscul apariției diverselor tipuri de cancer, potrivit sursei citate.
Dietele vegetariene schimbă „chimia corpului” pentru a te slăbi
Informația falsă sună astfel: dietele vegetariene aduc nivelul PH-ului din organism la un nivel alcalin, undeva între 7 și 7,5, fapt care te ajută să slăbești. Însă știința nu susține această afirmație. PH-u este, de fapt, o unitate de măsură a acidității și a alcalinității. Un PH de zero este complet acid, în timp ce unul de 14 este complet alcalin, neutralitatea regăsindu-se la nivelul 7. Mai multe informații de pe internet, provenite din surse suspecte, arată că o dietă bogată în zahăr, în produse procesate, în carne și produse din carne cresc aciditatea (scad nivelul PH-ului) din organism. Din acest motiv, se spune că o dietă alcalină este indicată pentru reducerea PH-ului și trebuie să conțină fructe și legume, ajutând totodată la scăderea în greutate.
Adevărul stă în felul următor: indiferent ce mănânci, organismul dispune de anumite procese prin care se asigură că nivelul PH este echilibrat, aciditatea fiind ținută sub control. Aciditatea în stomac are un PH de 1,35 pana la 3,5. Însă ai nevoie de aciditate pentru descompunerea mâncării. Pe de altă parte, sângele este are un PH neutru, între 7,35 și 7,45. Controlul PH-ului este absolut necesar. Doar o ușoară scădere sau creștere a PH-ului sângelui față de valorile normale are repercusiuni grave, cum ar fi insuficiența renală, urmată de deces. Concluzia: ceea ce mănânci îți influenteaza PH-ul urinei, dar nu și pe cel al sângelui sau al țesuturilor.
Trebuie să te „cureți” ca să-ți detoxifici organismul
Dacă cauți pe Google „dieta detoxifiere” vei obține peste 400.000 de rezultate, în timp ce formula în limba engleză „detox diet” generează peste 18 milioane de rezultate – toate conținând regimul și tratamente care ajută la „curațarea organismului”, la „revigorarea” acestuia, la „curățarea” ficatului și a rinichilor de toxine. Multe dintre programele de detoxifiere presupun o formaă sau alta de înfometare, căci regimurile alimentare conțin mult prea puține alimente. Însă nu există nicio dovadă științifică ce ar putea susține într-un fel dietele hipocalorice, infometatul, și presupusele beneficii ale acestora.
În materie de detoxifiere, aparatul digestiv, ficatul și rinichii au acest rol în organism. Pe de altă parte, din perspectiva slăbitului prin dieta de detoxifiere, aceasta presupune să eliminea zaharul, produsele procesate, alcoolul, cofeina, grăsimile, sau cel puțin să le consumi mult mai rar. Acest lucru presupune practic să ai o dietă echilibrată, nu una de detoxifiere. Mai mult, scăderea aportului de zahăr, de grăsimi, de cofeina, de alcool și de produse procesate nu trebuie să fie o „dieta” predeterminată temporal, ci un regim alimentar permanent, mai scrie lyla.ro.
Cuptorul cu microunde distruge nutrienții din mâncare
Multe persoane au auzit, de pe undeva – nu se mai știe de unde, că încălzirea la cuptorul cu microunde duce la distrugerea nutrienților din preparate, ba chiar este nociv, în unele cazuri, chiar cancerigen. Ei bine, mai multe cercetări științifice au avut ca obiect compararea nutrientilor din mâncărurile încălzite la microunde cu cele încălzite pe aragaz. Constatarea a fost următoarea: cele două modalități de încălzire au aproape aceleași efecte asupra nutrienților din mâncare. Mai mult, în unele cazuri, oamenii de știintă au constatat că prin încălzirea la microunde se pot păstra anumiți nutrienți, cum ar fi cei solubi în apă care sunt, de regulă, distruși de aburi.
Oricum ar fi, orice formă de încălzire a unui preparat duce la degradarea unei cantități din nutrienții din mâncare. Nutrienții care nu sunt stabili la căldura mare, precum vitamina C și fitonutrienții, sunt cei afectați de temperaturile ridicate.