Prima pagină » Magazin » MURĂTURI ASORTATE. Trei rețete simple

MURĂTURI ASORTATE. Trei rețete simple

MURĂTURI ASORTATE. Trei rețete simple
Murăturile asortate reprezintă salata ideală în timpul sezonului rece

Murăturile asortate reprezintă salata ideală în timpul sezonului rece. Murăturile asortate se pot asezona la aproape orice fel de mâncare. Prepararea lor nu necesită mult timp, câtă vreme aveți toate ingredientele la îndemână. Murăturile asortate au un grad minim de dificultate.

Mai jos, regăsiți trei rețete simple pentru murăturile asortate.

MURĂTURI ASORTATE – rețeta 1

Ingredinete:

● 2 căpățâni de conopidă

● 1 varză albă mai mare tăiată în felii mai groase

● 2 verze roșii mai mici tăiate în 5-6 felii

● 1.5 kilograme de gogonele

● 3 kilograme de castraveți

● 4-5 morcovi tăiați rondele

● 1 căpățână de usturoi

● 2 mere sau gutui tăiate felii

● ardei iuți

● 1.5 kilograme de ceapa tăiată mărunt

● 1 legătură mare cu frunze de țelină

● 1 legătură mare de leuștean

● mărar uscat

● cimbru uscat

● 3-4 bucăți de hrean tăiate în fâșii

● 1 pachet de piper boabe

● sare mare

Mod de preparare:

Conopida se desparte buchețele, varza se taie în felii mai groase, se spală bine totul și se începe punerea lor în butoi sau într-un borcan. Pe fundul vasului, se așeză mărarul, cimbrul 3-4 crenguțe și peste se așează varza roșie, varza albă, ceapa, căței de usturoi, morcovii tăiați rondele, 3-4 fâșii de hrean, câteva felii de gutui sau de mere și ardei iuți. Următorul strat va fi de castraveți si gogonele, după care se completează cu morcovi, conopidă și ardei iuți.

Când vasul s-a umplut, se presară deasupra un pachet de piper boabe (pachet mic) și se acoperă cu frunze de țelină și leuștean.

Între timp, se pregătește și saramura. Într-un litru de apă, se adaugă 30 de grame de sare mare. În funcție de cât de mare este butoiul sau borcanul în care se vor pune murăturile asezonate, se va calcula și cantitatea de apă și de sare necesară. Se pune atâta saramură, încât legumele să fie bine acoperite.

Se așează peste legume o farfurie sau un capac și peste se pune o greutate care să țină legumele în saramură. Se acoperă cu un prosop și se țin la temperatura camerei aproximativ 6 zile până se acrește. Apoi, borcanul sau butoiul cu murături asortate se închide cu un capac și se pune la loc răcoros.

Sursă: Rețete culinare

MURĂTURI ASORTATE – rețetă 2

Ingrediente:

Pentru 10 kilograme de murături asortate:           

● 6 kilograme de gogonele verzi,  

● 1 kilogram de ardei kapia,          

● 1 kilogram de morcovi curățați,  

● 200 grame de țelină rădăcini,     

● 100 grame de țelină frunze,         

● 400 grame de varză roșie,          

● 400 grame de sfeclă roșie,         

● 600 grame de conopidă, 

● 40 grame de mărar uscat,           

● bețe,           

● 50 grame de usturoi,        

● 25 grame de ardei iute,   

● 50 grame de hrean.         

Mod de preparare:

Murăturile asortate se spală bine cu multă apă rece, apoi se țin 24 ore într-o soluție concentrată de sare, astfel încât legumele să nu se înmoaie pe timpul conservării. După trecerea celor 24 de ore, murăturile asortate se scot din soluție, se spală cu apă rece și se așează în borcane, alternând cu condimentele menționate la lista de ingrediente. Se mai pot adăuga frunze de vișin, castraveciori, pepeni verzi mici sau gogoșari verzi.

Apoi, se toarnă saramură fierbinte până la gura vasului în care au fost puse murăturile asortate. După ce se răcește, borcanul se leagă ermetic. În primele 3-4 zile, borcanele cu murături asortate se vor păstra la temperatura camerei, apoi se vor muta și păstra în locuri uscate și răcoroase.

Sursă: Gustos.ro

MURĂTURI ASORTATE – rețetă 3

Ingrediente:

● gogonele

● gogoșari

● conopidă

● ardei iute

● hrean

● mărar

● cimbru uscat

● apă

● oțet

● sare

● boabe de piper

● foi de dafin 

Mod de preparare:

Se spală legumele. Conopida se desface buchețele. Hreanul se curăță și se taie bețișoare. Gogoșarii se taie felii și se opăresc în apă fiartă. Pe fundul borcanului se așeză câteva crenguțe de mărar și cimbru uscat. Se așează toate legumele în borcan, alternându-le.

Se amestecă 2 litri de apă cu aproximativ 100 mililitri de oțet, 2 linguri de sare, boabe de piper și foi de dafin și se pun să fiarbă. Se lasă să se răcească și apoi se pune în borcane peste legume.

Cantitățile sunt orientative în funcție de cantitatea de murături asortate dorite.

Sursă: Bucătăraș.ro