Sucurile carbogazoase care conțin lămâie galbenă și verde ar putea reprezenta cheia în tratarea mahmurelii, întrucât ajută corpul să proceseze alcoolul, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii chinezi, informează dailymail.co.uk
Dacă, până de curând, o cafea tare părea să fie soluția pentru tratarea mahmurelii, cercetătorii vin cu o nouă rezolvare: sucurile care conțin lămâie galbenă și verde.
Cercetătorii chinezi au examinat 57 de băuturi, printre care ceaiuri din plante și băuturi carbogazoase, înainte de a concluziona că băuturile care conțin lămâie galbenă și/ sau verde au cele mai bune efecte în tratarea mahmurelii.
Pentru început, cercetătorii au decis să analizeze ce provoacă mahmureala și au descoperit că, mai mult decât alcoolul însuși, procesul prin care corpul diluează băuturile alcoolice poate cauza simptome ca dureri de cap și greață.
În momentul în care o persoană consumă alcool, ficatul ei eliberează o enzimă numită alcool dehidrogenază (ADH), care transformă alcoolul etilic într-o substanță numită acetaldehidă, astfel că mai puțin alcool intră în fluxul sangvin. Apoi, aceasta este transformată într-o altă substanță de o enzimă numită dehidrogenază aldehidă (ALDH).
Cunoscând aceste informații, cercetătorii de la Sun Yat-Sen University, din Guangzhou, au testat o serie de băuturi – ceaiuri, infuzii din ierburi și alte băuturi carbogazoase – și au examinat cum influențează ADH și ALDH. Aceștia au descoperit că băuturile pe bază de plante cresc durata procesului de ADH și înhibă procesul de ALDH, astfel că mahmureala poate dura mai mult.
În schimb, băuturile carbogazoase care conțin lămâie s-au numărat printre cele care grăbesc procesul ALDH, astfel că alcoolul este metabolizat mai repede, iar perioada de mahmureală scade.
Tinerii și cei care consumă alcool în mod permanent dezvoltă mai bine enzima alcool dehidrogenaza, așa că nu simt efectele secundare la fel ca persoanele în vârstă.