O nouă televiziune străină se va lansa în România în septembrie

O nouă televiziune străină se va lansa în România în septembrie
Publicat: 17/07/2012, 12:38
Actualizat: 05/07/2013, 05:57

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a acordat, marți, o licență audiovizuală prin satelit societății Cable Channels SRL, deținută de Magyar RTL din Ungaria, pentru televiziunea RTL II, care va fi lansată în luna septembrie.

Solicitarea de acordare a unei licențe audiovizuale prin satelit pentru televiziunea RTL II a fost depusă la CNA de societatea Cable Channels SRL din București, care are ca asociat unic Magyar RTL Televizio Zartkoruen Mukodo Reszvenytarsasag din Ungaria. Compania Magyar RTL din Ungaria este subsidiară a RTL Group, una dintre cele mai importante companii de media europene.

La ședința CNA a fost prezent Laszlo Daroczi, administratorul Cable Channels SRL, alături de alți reprezentanți ai societății.

RTL II va pune accent pe producțiile proprii, majoritatea fiind realizate în Ungaria, a spus Laszlo Daroczi, precizând că televiziunea va difuza un program pentru toate vârstele.

Potrivit proiectului depus la CNA, televiziunea va fi una de nișă, axată pe divertismanet și filme, producțiile proprii reprezentând 20%, iar cele ale altor producători – 80%.

Laszlo Daroczi a mai spus că programele nu vor fi subtitrate sau dublate în limba română.

Acest lucru l-a făcut pe Mihai Mălaimare, membru al CNA, să se opună acordării licenței, remarcând în timpul discuțiilor că televiziunea RTL II ar trebui să transmită programe și în limba română sau să difuzeze numai în limba maghiară în Ungaria.

Potrivit lui Laszlo Daroczi, în România, televiziunea RTL II va fi lansată în luna septembrie, urmând să fie difuzată prin cablu și prin satelit pe rețele ale UPC, Romtelecom și ale altor cabliști mai mici.

Bugetul pentru producțiile proprii ale RTL II este estimat la 2 milioane de euro, iar cel pentru achiziția de programe – la 2,5 milioane de euro.

La acestea se adaugă cheltuieli pentru suport tehnic și logistic, pentru campanii de marketing și participarea la festivalul Peninsula de la Târgu-Mureș. În România, RTL II va mai realiza road show-uri, însă cu vedete din Ungaria.

În afară de România, televiziunea RTL II va fi difuzată prin satelit și pe teritoriile Ungariei, Slovaciei și Serbiei.

Compania Magyar RTL, care deține Cable Channels SRL și este deținută la rândul ei de grupul de televiziune RTL, este prezentă pe piața din România din 2003.

Societatea ungară mai transmite în România televiziunea RTL Klub, care se regăsește în grilele mai multor cabliști – UPC, Romtelecom și RCS&RDS, cu acesta din urmă aflându-se în prezent într-un conflict.

Întrebați de Ioan Onisei, vicepreședintele CNA, ce probleme au avut cu compania RCS&RDS, care a fost amendată de CNA pentru retransmisia RTL Klub fără acordul titularilor – Magyar RTL, reprezentanții societății au răspuns că au avut „probleme de comunicare”. „Sunteți în judecată cu ei?”, i-a mai întrebat Onisei, Daroczi răspunzând: „Ne gândim să intrăm în judecată (cu RCS&RDS, n.r.) și chiar vom intra”.

Onisei a mai spus că membrii CNA au fost dați în judecată după ce au sancționat RCS&RDS pentru difuzarea RTL Klub. Pe 24 mai, compania RCS&RDS a fost amendată de CNA, cu 30.000 de lei, din cauză că retransmitea RTL Klub din Ungaria, fără a avea acordul titularilor.

RCS&RDS difuzează în continuare RTL Klub fără acord, potrivit reprezentanților RTL Magyar.

Societatea Magyar RTL Televizio Zrt. din Budapesta, care deține RTL Klub, a reclamat la CNA, din luna martie, faptul că RCS&RDS retransmite acest canal, deși nu mai are acordul titularilor, care a expirat pe 1 iulie 2011.

RCS&RDS a susținut însă, într-un comunicat remis MEDIAFAX pe 11 mai, că a încheiat un contract în formă simplificată (contract FN din data de 29.09.2010) cu televiziunea ungară, valabil până în 2014, care îi permite să retransmită postul TV în Ungaria și teritorii cu vorbitori de maghiară și care „nu poate înceta decât tot așa cum a fost încheiat, respectiv cu acordul ambelor părți”.

Potrivit CNA, între cele două societăți a existat o înțelegere ce putea fi denunțată de oricare din părți în absența unui contract în formă lungă. Reprezentanții televiziunii maghiare au trimis la CNA confirmările de primire pentru invitațiile adresate RCS&RDS de a negocia un contract, care au rămas însă fără răspuns, astfel încât înțelegerea nu mai este valabilă, iar RCS nu mai are dreptul de a retransmite postul RTL Klub.

Pe de altă parte, tot în ședința de marți, CNA a aprobat în unanimitate prelungirea, pentru o perioadă de nouă ani, a licențelor pentru televiziunile Cool TV și Film +2, deținute tot de societatea Cable Channels SRL.

În afară de Cool TV și Film +2, societatea Cable Channels SRL deține și licențele audiovizuale ale televiziunilor Film +, Prizma, Reflektor și Series+.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi turiști au fost șocați de nota de plată de 811 euro pentru 2 băuturi,...
Caz rarisim! El este elevul care a luat cea mai mică notă din România, la...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
Un bărbat care își căuta soția dispărută de-acasă a descoperit că aceasta fusese înghițită cu...
Ilie Năstase s-a despărțit de Ioana: 'Durere mare…'. A plecat singur în Cehia, cu lacrimi...
Secretul longevității celui mai VÂRSTNIC fotbalist din lume. Ce mănâncă Kazuyoshi Miura și ce stil...
Câştigurile fabuloase cu care sunt ademeniţi românii cu ajutorul AI. Ce profit i s-a oferit...
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a...
Când vor avea loc alegerile parlamentare și prezidențiale. Coaliția a anunțat datele
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
ABANDONATE într-o mină! Peste 50 de mașini clasice VOLKSWAGEN au fost date uitării - VIDEO
Scandalul după golul Turciei la Euro ia amploare. Ambasadorul turc a fost convocat de germani....
FRUMUSEȚEA nu aduce FERICIRE. Ce se întâmplă cu oamenii care ARATĂ prea BINE?
Anunț pentru proprietarii de case și terenuri. Guvernul pregătește marea lovitură
Atac agresiv al hackerilor. Atenție, dacă aveți aceste telefoane
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre...
Victor Vrînceanu, dezvăluiri cutremurătoare la adresa Andreei Antonescu: ”Mă trezesc că o persoană străină stă...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, de ce ai copiat la tema asta?
Japonia a fost afectată de un cutremur semnificativ
×