Obiceiuri banale, dar esențiale pentru o sănătate de fier
Medicii spun că pentru a avea o sănătate de fier este suficient să respectăm câteva obiceiuri banale. Astfel, micul dejun și plimbările în aer liber sunt doar câteva dintre obiceiurile care ajută organismul să funcționeze coresct.
Specialiștii spun însă că nu întotdeauna obiceiurile și alegerile alimentare sunt corecte și nu întotdeauna acestea satisfac nevoile organismului.
Printre cauzele cel mai des întâlnite în alimentația necorespunzătoare se remarcă lipsa de timp în pregătirea meselor, chiar dacă există reguli universale deja cunoscute pentru o hrănire corectă. Efectele alimentației greșite apar repede, dar de cele mai multe ori oamenii nu-și dau seama că acestea reprezintă un rezultat al dietei neadecvate.
„Chiar dacă accesul la informații este facil, chiar și la surse științifice, mulți dintre noi nu le cunosc. Alții le știu, însă nu respectă regulile de alimentație rațională sau pur și simplu le neglijează. Din păcate, acestea merg pe un drum cu sens unic, pe care se pierde starea de bine a organismului. Ritmul de viață este în curs de accelerație, nu controlăm nici ceea ce mâncăm, nici când și nici cum. Prin urmare, experții trag semnale de alarmă și fac apel la rațiunea și la bunăvoința noastră”, a declarat dr. Șerban Damian, specialist în nutriție.
Copiii nu trebuie forțați să mănânce
Medicii susțin că alimentația necorespunzătoare are efecte directe asupra corpului, care nu trebuie subestimate. „Nu trebuie să obligăm copilul să mănânce, nu trebuie forțat să consume alimente care ‚trebuie”, doar pentru că este ora cinei. Obiceiul de a mânca cu forța nu este bun, copilul trebuie lăsat să ceară singur fructe și legume. Inventarea în comun a unei noi rețete de salată sau a unui desert din fructe, transformarea bucătăriei în laboratorul cu surprize pentru familie, gustarea prin jocuri de tipul ‘cine știe răspunde” pentru recunoașterea fructelor, legumelor sau a sucurilor îi vor face mai atenți pe cei mici, iar aceștia vor cere singuri să mănânce ceea ce au refuzat mai devreme”‘, recomandă specialiștii.
Expertul campaniei „5 porții de legume, fructe sau suc de fructe”‘, dr. Șerban Damian, susține că „învățarea obiceiurilor alimentare corecte este laborioas㔑.
„Cu toate acestea, alocarea timpului și răbdarea vor avea consecințe pozitive asupra întregii vieți de adult. Dieta echilibrată și adecvată, consumul regulat de legume, fructe și sucuri îi vor menține în formă și vor contribui la starea de bine. Să ne amintim acest lucru în fiecare zi”, a spus acesta.