Bucate, vinuri și obiceiuri româești – Toate rețetele în ediție jubiliară la 15 ani – Radu Anton Roman
Foarte puțini mai știu să gătească românește, iar și mai puțini o fac. Volumul reprezintă inventarierea bucatelor românești. Nu este o selecție, ci o cuprindere cât mai întregitoare a ceea ce înseamnă tradiție și artă culinară românească (dimpreună cu vinuțul corespunzător).
Volumul este redactat în Ediție Jubiliară și conține admirabile reproduceri după picturi originale. Gabriel Liiceanu, experimentând febril între exotic și patriarhal, amestec periculos și suculent de senzații fruste și surprize inclasabile, Bejing, Paris și Caracal conciliate spectaculos, cu panașul de rigoare. Mihai Oroveanu, elaborat, dictatorial și gingaș, atent la ornamentică. La semitonuri și sub-gusturi, fără să neglijeze, la momentul oportun, percuția proteinei radicale. Mircea Dinescu, în sfârșit, invadator, viguros, acut, capabil, pe neașteptate, de delicatețuri narcotizante, de arome sub-luminale, dar și de viraje scurte, cu energice schimbări de registru, de natură să producă sub cerul gurii multicolore explozii.
Radu Anton Roman a fost înzestrat cu toate darurile creatorului baroc și ale consumatorului expert, el face parte din categoria acelora pentru care partea cea mai importantă a unei bucurii este comentariul. „A găti e a scrie. Nici o senzație nu e deplină, dacă nu devine cuvânt. Voluptatea de a povesti o mâncare și de a construi, în jurul paharului, zglobii piruete lirice justifică și amplifică plăcerile casei. Neobișnuită este investiția de efort, de salahorie, la care consimte R.A.R. pentru a documenta jubilația. Bucătăria e bibliotecă, arhivă, laborabor. Siestea e activitate de cercetare. Ponciful unității de grant a expresiei culinare autohtone în jurul sarmalelor și mititeilor, se spulberă pentru a face loc unei diversități feerice. Adevărului canonic i se substituie, salutar, sărbătoarea adevărurilor multiple, culese în fiecare sat, pe fiecare vale, ogradă cu ogradă. Suntem în plin postmodernism – vor spune câtiva universitari famelici. Aș! A se slabi! Suntem în plină tradiție, în tot ce are ea mai exuberant, mai firesc și mai apetisant”, conform lui Gabriel Liiceanu. Volumul reprezintă o invitație concretă la cunoaștere precum și la aprecierea hranei, dar de asemenea, poate fi un cadou exclusivist tuturor celor îndrăgostiți de viața frumoasă.
Ouăle de Paști – Artur Gorovei
Volumul de față reprezintă o primă încercare semnificativă de cercetare comparată a tradițiilor populare. Având ca punct de plecare prezența ouălor de Paști, a ouălor roșii, în folclorul românesc, autorul realizează incursiuni în etnologia europeană și asiatică pentru a contura valențe nebănuite ale unui obicei devenit simbol central al creștinătății.
Sarbatoarea Pastilor – traditii religioase, ritualuri si obiceiuri populare – Masa de Pasti
Toate bunătățile străbunicii zac în caiete prăfuite de rețete, abandonate. Ca să nu mai spun, cu jale mare, că marea bucătărie țărănească din România e încă nedescoperită! În aproape două sute de ani de existență modernă, s-au reușit (cu eforturi și sacrificii incredibil de inutile uneori) toate importurile culinare posibile, dar nimeni n-a încercat să afle ce era mai la îndemână: cât de bine, de spectaculos și de divers mâncăm noi, românii, de două milenii. De fapt, întreaga Românie e încă o țară ne-descoperită (nu numai gastronomic), iar bucătăria românească a rămas, datorită nepăsării și ignoranței vechi de două sute de ani, extrem de reginalizată, insulară, aproape inaccesibilă. (Radu Anton Roman).
Spațiul și timpul în tradițiile românești – ediție alcatuită de Antoaneta Olteanu
Avem un loc, azi numit România, o locuire, românii, și un timp al acestei locuiri, aproape două milenii dacă includem și etnogeneza. Aceste două milenii înseamnă un timp „anume”, definit de ritmurile în care se desfășoară viața locuitorilor, de calendarul în care ea este organizată, spiritual, religios, ritualic, domestic, colectiv sau individual, la muncă sau în sărbătoare.
Întreaga lucrare este o compunere foarte precisă cu privire la viziunea, gândirea și proiecția românilor cu privire la locul lor și la organizarea vieții lor în curgerea timpului. Este o încântare să participi la spectacolul inimaginabil al desfășurării acelei vieți după canoane reale.Cartea este poate cea mai importantă consemnare unitarăîn patrimoniul imaterial al poporului român, este o reconstrucție migăloasă a imaginii lumii după credințele și tradițiile populare românești în format monumental.
Despre editura Paideia
Editura Paideia este fondată în 1990 și are logo-ul editura cărților de cultură; este cunoscută prin lucrările sale de referință, cu caracter academic și formativ; a publicat peste 500 de titluri, dintre care multe cu renume maxim (exemplu pentru traduceri noi și ediții critice: epopeile homerice, scrieri presocratice, dialoguri platoniciene, Metafizica, Politica și Categoriile lui Aristotel, Dionisie Pseudoaeropagitul, gnostici, Philon din Alexandria, Abelard, Bacon și Locke, Descartes, Kant și Hegel, Heidegger, Bulgakov și Berdiaev, Rilke, Borges, Derrida.
Target-ul editurii este format din intelectualitatea tânără și de vârstă medie, activă în viața academică sau implicată în viața culturală; în percepție publică, Paideia este o editură necomercială, elitară și intelectualistă, care, spre deosebire de celelalte concurente, nu face concesii cărții de consum imediat și rezistă, cu toate acestea, în mod miraculos; elementul de fond, care a fidelizat acest public, este consecvența cu care s-au editat în egală măsură cărțile de mare valoare ale culturii europene și naționale, dar și cercetări interesante ale specialiștilor români; o breșă în direcția publicului larg s-a produs prin editarea unor lucrări consacrate culturii tradiționale și, în mod special și spectaculos, odată cu apariția cărții de cultură etno-culinară Bucate vinuri și obiceiuri românești |880 pg. format mare| care în 10 ani a cunoscut trei ediții de mare succes și mai multe variante în limbile franceză și engleză. Decisivă pentru creșterea vizibilității editurii a fost împrejurarea că prima ediție l-a promovat pe autor |Radu Anton Roman| ca producător de emisiuni de televiziune pe tema bucătăriei tradiționale românești, iar acesta a promovat sistematic editura, timp de 8 ani.