Omul, la același nivel cu hamsia în lanțul trofic – STUDIU
Omul, considerat ultima verigă în lanțul trofic, se situează, de fapt, la același nivel ca hamsia, cu mult sub nivelul unui prădător ca ursul polar, au constatat cercetătorii francezi, informează AFP.
Echipa de cercetători francezi de la Institutul de cercetare pentru exploatarea mărilor (IFREMER), Institutul de cercetare pentru dezvoltare (IRD) și Institutul agronomic Agrocampus a ajuns la această concluzie calculând pentru prima oară „nivelul trofic” al omului, un indice care determină poziția unei specii în lanțul trofic.
„Este adevărat că nu se află nimeni deasupra omului”, în orice caz nimeni care să îl mănânce, a declarat Sylvain Bonhommeau, principalul autor al studiului, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), dar nu este nici superprădătorul prezentat de comunitatea științifică, cel puțin în termenii alimentației.
Nivelul trofic al unei specii este stabilit în funcție de regimul său alimentar. Plantele, care sunt primele producătoare de materie organică, aparțin primului nivel trofic, iar erbivorele se află la al doilea nivel. Carnivorele, prădătorii care se hrănesc cu animale erbivore, țintesc spre nivelul superior. Nivelul trofic reprezintă așadar „numărul de specii intermediare între producătorii primari și prădătorii lor”, au precizat IFREMER și IRD într-un comunicat.
Utilizând datele furnizate de Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) privitoare la consumul uman între 1961-2009, cercetătorii au definit un nivel trofic de 2,2 pentru oameni, adică apropiat de cel al hamsiei și al porcului. Prădători superiori, cum ar fi ursul polar și orca, pot atinge un indice de 5,5.
Cercetătorii au analizat, de asemenea, diferențele între nivelurile trofice ale omului pe zone geografice. Burundi, una dintre cele mai sărace țări din Africa, are indicele cel mai scăzut: cu un scor de 2,4, regimul alimentar al populației din Burundi „este compus probabil din plante în proporție de 97%”, estimează cercetătorii.
Islanda a obținut în schimb scorul cel mai ridicat (2,54), care corespunde unui regim alimentar preponderent carnivor (peste 50%), în acest caz, foarte bogat în pește.
Dacă omul nu este, contrar ideii unanim acceptate, un prădător superior, cercetătorii au constatat totuși o creștere cu 3% a nivelului trofic uman, în ultimii cincizeci de ani.
„Această creștere arată faptul că alimentația omului are un impact mai important asupra ecosistemului său”, subliniază cercetătorii.
„Impactul omului asupra ecosistemului este mult mai mare decât alimentația acestuia”, a declarat Sylvain Bonhommeau.