Opt trucuri prin care ești păcălit să comanzi mai mult la restaurant

Opt trucuri prin care ești păcălit să comanzi mai mult la restaurant
Publicat: 02/01/2016, 16:29

Vă prezentăm în continuare cele opt trucuri folosite de restaurante pentru a ne face să comandăm mai mult:

Limitează opțiunile

În mod paradoxal, cu cât mai multe produse există în meniul unui restaurant cu atât este mai dezavantajos pentru patron. Potrivit psihologilor, cu cât avem mai multe opțiuni cu atât devenim mai anxioși. Consultanții din industria HORECA au găsit însă și un număr optim al felurilor de mâncare dintr-o anumită categorie, iar acesta este șapte. „Când includem în meniu mai mult de șapte tipuri de mâncare dintr-o categorie, oaspeții devin copleșiți și confuzi, iar atunci când se întâmplă asta, de obicei aleg un fel pe care l-au mai comandat”, a declarat Gregg Rapp, specialist în realizarea meniurilor.

Adaugă fotografii

Introducerea unor fotografii reușite în meniu asigură o creștere a vânzărilor de până la 30%, mai spune Rapp a cărui teorie este confirmată și de cercetări științifice. Universitatea din Iowa a realizat un studiu pe mai mulți copii dintre care o parte au fost expuși la imaginea unei salate atunci când serveau masa. Concluzia a fost că probabilitatea să comande o salată a fost de până la 70% mai mare în cazul celor care au văzut imaginea în comparație cu cei care nu au văzut-o. „Omul răspunde la imagine în același mod în care răspunde la produsul în sine”, susține profesorul Brian Mennecke potrivit căruia imaginile au un efect și mai mare atunci când sunt animate. Prea multe imagini însă pot limita efectul.

Manipulează prețurile

Managerii de restaurante fac tot posibilul ca, atunci când comandă, oaspeții să uite că trebuie să și achite nota de plată. Astfel, renunță să mai adauge moneda în care este exprimat prețul. „9.95 de dolari este un preț mult mai prietenos decât 10 dolari”, mai spune Rapp care oferă și o sugestie cu privire la fontul și locul în care prețurile ar trebui să fie așezate pe meniu. Prețurile trebuie menționate în mod discret după descrierea felului de mâncare și cu un font identic, scrie mentalfloss.com

Cele mai scumpe produse sunt puse la începutul meniului

Atunci când deschizi meniul și vezi că primul fel are un preț exorbitant, orice vine după acesta ți se pare rezonabil. Aceasta este și explicația pentru care cele mai scumpe produse sunt prezentate la început. Mai mult, astfel de produse oferă clienților senzația că se află într-un local cu standarde înalte ceea ce îi va determina să creadă că și gustul mâncării este foarte bun.

Se joacă cu percepția

Așa cum lanțurile de magazine așază produsele profitabile pentru ei la nivelul ochilor și restaurantele concep meniurile astfel încât să îi facă pe clienți atenți la anumite feluri. „Partea dreaptă-sus a fiecărui meniu ar trebui să fie locul cu felurile cele mai profitabile pentru restaurant, pentru că acolo ne uităm prima dată. Aperitivele ar trebui așezate în stânga-sus, iar imediat după ele ar trebui să foie prezentate salatele”, explică expertul.

Folosesc culori

Anumite culori generează anumite stări de spirit și duc la anumite comportamente. „Albastru este o culoare liniștitoare. De asemenea, unele studii sugerează că roșul stimulează apetitul în timp ce galbenul ne atrage atenția. Cele două culori împreună reprezintă cea mai bună combinație pentru realizarea unui meniu”, spune consultantul Aaron Allen.

Folosesc un limbaj extravagant

Un studiu realizat de Universitatea Cornell indică faptul că restaurantele care au meniuri în care produsele sunt descrise amănunțit vând cu pînă la 30% mai mult decât cele care folosesc descrieri sumare. „Cu cât scrii mai mult pe meniu cu atât clienții cred că plătesc mai puțin. Au impresia că le dai mai mult pentru respectiva sumă de bani”, explică Rapp, potrivit căruia o descriere complexă induce părerea unui gust mai bun.

Te fac să te simți nostalgic

Cu toții avem meniuri care ne aduc aminte de trecut, iar restaurantele știu asta foarte bine și folosesc acest lucru în avantajul lor.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Greșeala pe care o facem când gătim ciorbă. Niciodată nu ne-a trecut prin cap
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri